Шетнята около празничната трапеза навъртя луди сметки за ток. Най-голямото

...
Шетнята около празничната трапеза навъртя луди сметки за ток. Най-голямото
Коментари Харесай

Заради питката с паричка и сармичките: Навъртяхме луди сметк...

Шетнята към празничната софра навъртя луди сметки за ток. Най-голямото натоварване по електроразпределителната мрежа по коледните празници е било на Бъдни вечер. Тогава са употребявани 1 602 MW (мегавата), сочат оперативните данни от диспечерския център на EVN България. За съпоставяне – предходната година на Бъдни вечер е потребена по-малко сила - 1491 MW.

В интервала 24 декември – 28 декември 2021 година в Югоизточна България е употребявана общо 140 915 MWh (мегаватчаса) електрическа енергия, което също е повече от стойностите за същия интервал на 2020 година, когато са употребявани 131 805 MWh.

Повишеното ползване значи и по-високи сметки за ток. Въпреки че от EVN България прецизират, че диспечерските данни не могат да се отнесат автоматизирано за всички, защото потреблението при всеки клиент е самостоятелна.

Потреблението и надлежно сметките за ток зависят от доста фактори – външната температура /понижение с 1 градус усилва потреблението на сила за отопление с към 10%/, типа и броя на употребяваните електроуреди и техния клас на енергийна успеваемост, съществуване на енергийноефективни ограничения в жилището и други
Свързани вести Няма празник, няма делник: Отчитат електромерите по постоянен график
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР