Шествието на т.нар. “Безсмъртен полк, организирано от проруски политици и

...
Шествието на т.нар. “Безсмъртен полк, организирано от проруски политици и
Коментари Харесай

Фандъкова прекрати шествието на Безсмъртния полк за 9 май, но то все пак се проведе 

Шествието на така наречен “Безсмъртен полк ”, проведено от проруски политици и деятели в последните години на 9 май по случай съветския Ден на успеха над нацистка Германия, се организира в София във вторник, макар че кметицата Йорданка Фандъкова разпореди да бъде прекъснато.

Миналата седмица Столичната община (СО) разгласи, че, само че то въпреки всичко беше проведено. Участниците в шествието се събраха до Паметника на Незнайния боец във вторник сутринта и оттова се насочиха към Паметника на Съветската войска.

Проруските деятели бяха посрещнати от десетки стачкуващи, които се събраха под надпис. Те скандираха “довиждане ” и “червени отпадъци ” по адрес на русофилските организации, участващи в шествието “Безсмъртен полк ”. Двете групи бяга разграничени от десетки служители на реда, които извършиха региона във вторник сутринта.

Напрежението към Паметника на руската войска в София ескалира още през уикенда, когато софийската организация на Българска социалистическа партия провежда подмяната на счупените плочи от фасадата му без да разполага с нужните документи за това.
 Протестиращи желаеха ремонт на руския монумент.
В края на февруари 61-годишният академик Светлозар Раянов с чук в символ на митинг против войната на Русия в Украйна. Впоследствие (СОС) взе решение да изиска премахването на руския монумент. Подобно решение СОС взе още през 1993 година, само че монументът по този начин и не беше отстранен.

От 2016 година насам руският монумент е последна точка на шествието “Безсмъртен полк ”, което се организира в Москва от 2012 година в чест на съветския Ден на успеха 9 май. Традиционно участниците в тези шествия носят флагове на Русия и Съюз на съветските социалистически републики и фотоси на руски бойци, за които се допуска, че са починали във Втората международна война.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР