Шестте представителни в сектор туризъм изпратиха своята позиция за необходимостта

...
Шестте представителни в сектор туризъм изпратиха своята позиция за необходимостта
Коментари Харесай

6-те работодателски организации в сектор туризъм с позиция до Борисов и депутатите

Шестте представителни в бранш туризъм изпратиха своята позиция за нуждата от използване на избавителни ограничения в поддръжка на 2020-2021. Позицията е изпратена до премиера Бойко Борисов, ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева, министъра на туризма Марияна Николова и депутати.
Във връзка с стратегиите за субсидирана претовареност, работодателските организации оферират страната да разгласи съответен небосвод на –поне до 30.06.2021 година Така бизнесът ще има явен небосвод на деяние и ще резервира максималeн брой работни места. Посоченият интервал ще помогне на всички сегменти на към момента работещия хотелския бизнес –градския, зимен, спа, които са в обстановка на липса на работещ интернационален и мощно лимитиран вътрешен пазар. Удълженият небосвод ще помогне на летните хотели да запазят заетостта на по-голям брой чиновници и започват летен сезон 2021, който няма да стартира преди началото на м. юни 2021 година Настоящият принцип на от време на време удължение на мярката и смяна на условия на всеки 3 месеца, слага предприятията в значителен риск, като част от тях в даден миг ще преминат непосредствено към редуциране на щатовете.
Организациите оферират нова стратегия 80:0 При нахлуване на страната и на основните пазари от Европейски Съюз в сюжет на основни рестрикции върху предвижването на хора, локдаун и справедлива неспособност да се реализира претовареност от най-малко 25% в хотелските комплекси, страната да приложи необятно публикуваната в редица страни стратегия за непосредствено възнаграждение на част от заплатите на чиновниците, без ангажимент от страна на комерсиалните предприятия, които са в неспособност да изкарат разноските за своето битие.
Промяна на дизайна на мярката с оглед в нея да имат опция да вземат участие новооткрити хотели и новостартирали туристически предприятия през 2021 година
Предлага се върху заеми към търговски банки за предприятия в хотелския бизнес –до 31.12.2021г. Предвид неналичието на пътувания, подбудени от пандемията, хотелският бизнес е в неспособност да обслужва даже оперативните разноски за битие на обектите.
Нужна е интервенция от страна на Българска народна банка в връзките сред комерсиалните банки и бизнеса за избран интервал от време, който да подсигурява продължение съществуването на тези предприятия, понижаване на неприятните експозиции в портфейлите на банките, всеобщи банкрути и освобождение на огромен брой чиновници, заради неспособност да се погасят дължимите по контракти падежи.
Такса боклук: Вменяване на ангажимент от страна на държавното управление към общините за осъществяване на решението от Указ No 167/ДВ брой 71/11.08.2020 година е направена следната смяна в закона за изменение на закона за локалните налози и такси: „ § 3.(1) Общинският съвет може да освободи от възнаграждение на такса за битови боклуци за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за избран интервал от 2020 година задължените лица и предприятия, които в резултат на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 Март 2020 година, са прекратили стопанската си активност, реализирана в неподвижен парцел на територията на общината. До момента огромната част общините в страната не направиха следващи стъпки по това решение, като комерсиалните предприятия не бяха овъзмездени за интервала, през който нямаха опция да действат напролет. Продължаване на действието на миналата смяна в Закона за локалните налози и такси по този начин, че всеки търговски обект, който затвори по време на пандемичната конюнктура през 2020 и 2021 година да бъде освободен от дължимата такса боклук за интервала, в който не оперира.
Преизчисляване на цената на такса боклук за 2020 година и 2021 година
Формулата за пресмятане на такса боклук за бизнеса, гласуван за 2020 година е образувана въз основата на миналата 2019 година Предвид пандемията множеството хотелски комплекси имат срив на заетостта от 75% на 10-15%, при заведенията категоризирани, като част от тези комплекси се следи сходен спад при изхранването на посетители. Т.е. заплатената такса боклук за 2020г. е на база, която надвишава в пъти действително депонирано количество боклук от тези бизнеси. Към м. ноември е видно, че идващите 14 месеца, хотелите ще генерират извънредно ниска претовареност, надлежно генерират значително по-малки количества боклуци. Апелираме за преизчисляване на таксата за 2020 година и образуване на тази за 2021 година на база действителната обстановка, а не на база върхова 2019 година
Програми за директна финансова поддръжка на огромни предприятия. Съществуващите сега стратегии, реализиращи се най-вече в рамката на Оперативна стратегия нововъведения и конкурентоспособност, се отнасят най-вече за микро и дребни предприятия, и една за междинни предприятия. Големите предприятия са тези, които реализират най-голямата претовареност и вършат най-големите вложения в бранша, надлежно са и най-силно засегнатите. Критериите са познатите –спад в оборота, потреблението на средствата може да бъде за опазване и поддържане на материално-техническата база, за подготовка за идващия сезон и така нататък
Програми за стимулиране на потреблението на услугите, предоставяни в бранша. Ваучери за всички български жители в избран размер или процентно съответствие, които да бъдат употребявани за настаняване в български места за настаняване, за консумация в заведения за хранене и питейни заведения и така нататък Продължаване на програмата за дотации за пристигнали туристи с интернационалните чартърни стратегии за летния и за идващия зимен сезон.
Да се обезпечат 80% от заплатите на чиновниците, според трудовите контракти, на които са назначени. 8. Разсрочване на отговорностите към бюджета, който са насъбрани след 13 март 2020г., с цел да се предотвратят запори, които провокират колосална междуфирмена задлъжнялост.
 Лъчезар Борисов: С над 400 млн. лева към този момент е подкрепят бизнесът в България Лъчезар Борисов: С над 400 млн. лева към този момент е подкрепят бизнесът в България
Правителството провежда поддръжка за бизнеса в България по линия на Министерството на стопанската система в размер на над 400 милиона лв. в о...
Създаване на по-голяма предвидимост във връзка с противоепидемичните ограничения, които държавното управление счита да поддържа в идната година, свързани със свободата на напредване, както и с рестриктивните мерки във връзка с услугите, които предоставяме.
Осигуряване на държавно обезпечени оборотни заеми, с цел да могат компаниите да разполагат със средства за подготовка на идващия сезон и обикновено отваряне на обектите.
Задължителен PSR или антигенен тест при влизане в страната за чужденците, който да се заплаща от страната.
Единни ограничения, които да се ползват във всички хотели и заведения за хранене и които да бъдат ясно комуникирани към вътрешния и външния пазар и така нататък Подходяща рекламна и PR акция както вътре в страната, по този начин и към главните интернационалните пазари.
Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предходната година за интервала, в които бизнесът е затворен със заповед. Целта е да се покрият част от настоящите разноски, които се изплащат месец, откакто са направени /ток, вода, налози, счетоводство и други характерни за бранш услуги/.
 24 лева дневно за служащ единствено във компании с активност, спряна със заповед 24 лева дневно за служащ единствено във компании с активност, спряна със заповед
От оповестената нова помощ от 24 лв. дневно ще могат да се възползват единствено компании и обекти, чиято активност е краткотрайно лимитирана със запове...
Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна благосъстоятелност за интервала, в който обектите са затворени със заповед.
Намеса от страна на Министерство на културата при реда на образуване на дължимите такси към сдруженията за отбрана на авторското право и сродните права „ Мюзикаутор “ и „ Профон “.
Формираното посредством държавна отбрана монополно действие на така наречен сдружения за отбрана на авторското право слага бизнеса в обстановка да дължи средства, които действително са несъотносими към действително употребяваната услуга, защото: -Ценообразуването на двете сдружения не се образува на справедливи обществено оповестени параметри. Ценообразуването на двете сдружения корелира с оптимално вероятния потенциал на хотелите и заведенията за хранене, а не на база на действително употребяваната от техните клиенти услуга. Т.е. дължимите суми са на база 100% претовареност на посочените обекти, при справедлива такава от 10-15% за 2020 година При актуалната обстановка казусът се обостря извънредно доста поради свития доход на туристическите предприятия, които са в обстановка още веднъж да дължат на монополна конструкция такси в пъти над действително генерирания размер бизнес.
Туризмът да бъде включен в Плана за възобновяване и резистентност на Република България.
Считаме, че като най-силно обиден бранш, е нужна основна помощ за неговото рестартиране и опазване на големия брой работни места, които той генерира, посредством финансовите принадлежности на Европейски Съюз през 2021-2023 година, пишат още организациите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР