Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще се състои

...
Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще се състои
Коментари Харесай

CineLibri 2020 ще се проведе под мотото „Възпитание на чувствата“

Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще се състои в интервала 18 октомври – 8 ноември 2020 година под мотото „ Възпитание на възприятията “ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други регионални градове.

Съзнавайки предизвикването, пред което ни изправя актуалната обстановка, не бихме могли да лишим публиката от допир с „ по-доброто кино “ – киното, което споделя истории, въодушевени от литературни мостри. (Разработваме проект за провеждането на CineLibri и в спешна конюнктура, ако се наложи.), оповестяват уредниците.

Изборът на тематика на тазгодишното издание не е инцидентен. Преодоляването на тествания от какъвто и да било порядък възпитава възприятията и построява характера. В прочут смисъл тестванията са подарък, тъй като ни предизвикват да преосмислим полезностите си. Да се вгледаме по-внимателно в себе си и другите. Да създадем трезва равносметка и да възобновим живота си.

И защото идеята на CineLibri 2020 се родее с концепцията на плана #НавънКъмСебеСи, в формалния клип на фестивала ще зърнете лицата на всички тези прелестни артисти, които ни сервираха фрагменти от бележити драматургични творби посредством онлайн платформата АртАкция.

В смисъла на тази самодейност повярваха десетки хиляди фенове на киното и театъра. Съприкосновението с създатели от подобен сан, изключително в смутни времена, е явен знак за неотменимата роля на изкуството – да възвисява духа. В поддръжка на плана #НавънКъмСебеСи се отзова и бизнесът в лицето на екипа на Филип Морис България.

Петър Вълчев е оператор и монтажист, музиката е дело на Марио Григоров, за кастинга носи отговорност Кремена Димитрова.

Режисьор и продуцент е Жаклин Вагенщайн. Участват актьорите: Бойка Велкова, Владимир Пенев, Весела Бабинова, Христо Мутафчиев, Лили Гелева, Иван Бърнев, Лилия Маравиля, Велислав Павлов, Йоана Буковска-Давидова, Деян Донков и Свежен Младенов.

Мотото „ Възпитание на възприятията “ е директна отпратка и към едноименния разказ на световноизвестния френски публицист Гюстав Флобер.

Тази есен ще отбележим 140 години от гибелта на създателя на „ Мадам Бовари “ и 170 години от гибелта на Оноре дьо Балзак, двама от най-прочутите и авторитетни европейски писатели на XIX век. Ще бъде отразена 150-ата годишнина от гибелта на Чарлс Дикенс, най-значимия прозаик на Викторианската ера.

Предвиждат се и събития, съпроводени със особено подбрана музика на Бетовен, по случай 250 години от рождението на гениалния немски композитор.

Като цяло програмата се явява поклон към класиката, тъй като класиката е остров на очакване и религия - и заричане, че животът продължава.

Фестивалът ще предложи интернационален конкурс за пълнометражен игрален филм и паралелна кино стратегия от няколко модула, голям брой блестящи кинопремиери, просветителни събития, вълнуващи срещи с посетители от международна големина и доста изненади.

Вече е отворен за кандидатстване и обичайният конкурс за късометражен филм с времетраене до 15 минути, въодушевен от литературна творба, без значение от нейния род. Предвидени са награден фонд и празнична гала с лъчение на отличените филми.

Ако имате подготвеност, побързайте да заявите своя късометражен филм в границите на периода за EarlyBird претенденти - 5 юни, 2020 година Крайният период за записване е 19 август.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР