Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“

...
Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“
Коментари Харесай

Шестата „Златна липа“ идва с рекорден брой филми и участници

Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „ Златната липа “ ще бъде публично намерено на 2 юни в Стара Загора, разгласи неговият основател и шеф, режисьорът Магдалена Ралчева. Наситената фестивална стратегия ще приключи на 6 юни с гала по награждаване на отличените филми.

В програмата му тази година влизат рекорден брой ленти – 49. Рекорден е и броят на страните, от които идват те – 22 – Aвстрия, Белгия, България, Англия, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Косово, Латвия, Литва, Македония, Норвегия, Полша, Русия, Сърбия, Унгария, Франция, Хърватия, Швейцария. За първи път се включва със своя лента в „ Златната липа “ и Литва.

Богатата стратегия е нещо прелестно, само че ще наложи множеството от филмите да останат единствено с по една прожекция. Затова феновете на „ Златната липа “ е добре да си създадат прелиминарен проект с желаните от тях заглавия, уточни Магдалена Ралчева.

Филмите към този момент са качени на уеб страницата на фестивала www.thegoldenlinden.com дружно с доста информация за основателите им, фотоси, филмови откъси и анотации за историите, които описват.

Както постоянно до момента, входът за всички прожекции и събития от програмата на фестивала ще бъде изцяло свободен и безвъзмезден. Филмите ще се прожектират на 2 места - в огромната зала на Оперния спектакъл и в залата на Регионална библиотека „ Захарий Княжески “.

Ако предходната година акцентът, сплотяващ лентите от фестивалната стратегия, беше върху фамилията, то тази година фокусът пада върху облика на дамата, уточни Магдалена Ралчева. Това не е съзнателно издирван акцент, а е резултат от направената селекция, която пък е построена върху основаните през последните 1-2 години филми от европейските режисьори.

Поне 6 от 9-те кино лентата в конкурсната стратегия на „ Златната липа “ 2018 са построени напълно върху женски облици – от 17-годишни девойки до дами в преклонна напреднала възраст – дълбоки, мощни, трагични характери, които задават своите въпроси и по собствен метод отстояват правото си на свободен избор.

В конкурсната стратегия влизат 9 кино лентата. Българското кино се показва с лентата на Илиян Джевелеков „ Вездесъщият “. Посетителите на фестивала ще могат видят и някои от наградените български хитови заглавия, шествали по киноекраните през предходната година, като „ Посоки “ на Стефан Командарев и „ Дъвка за балончета “ на Станислав Тодоров – Роги.

Българското писмено кино ще бъде с извънредно мощно наличие – цели 9 ленти, сред които френско-българската продукция на режисьорите Катрин Бернщайн и Асен Владимиров „ Книжарят “ за двете години на френския публицист Ромен Гари, прекарани в България.

Силно наличие още веднъж ще има детското кино. С най-вече ленти е показана Дания. За първи път ще бъде включен български филм с режисьор 10-годишната Рая Гънчева от Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-тур “. Ще има и доста анимационни продукции, уточни Магдалена Ралчева.

Стара Загора още веднъж ще бъде хазаин на доста от звездите на българското кино и спектакъл. Рекорден ще бъде и броят на задграничните посетители – артисти, режисьори и продуценти, които ще участват персонално на фестивала и ще показват филмите си – от Грузия, Испания, Унгария, Сърбия, Русия, Македония, България и други.

По традиция фестивалът „ Златната липа “ ще връчи премия за повсеместен принос към киното на един специфичен посетител, който ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където към този момент порастват липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова и Гинка Станчева. Кой ще бъде той е загадка. Засега.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР