Шестметрово животно от триас с шия, дълга 3 метра, озадачава

...
Шестметрово животно от триас с шия, дълга 3 метра, озадачава
Коментари Харесай

Ново изследване разкрива тайните на мистериозно животно с необичайно дълга шия

Шестметрово животно от триас с шия, дълга 3 метра, озадачава учените от откриването му през 1952 година насам. Палеонтолозите не са сигурни дали животното с извънредно дълъг врат живее на сушата или във водата и дали сходно изглеждащи екземпляри с дължина до 1,2 метра са свързани с колосите или са друг тип. Сега ново проучване, оповестено в Current Biology, съумява да разгадае мистерията с нови доказателства, получени от компютър томографско сканиране на фосилите.

Смята се, че типът, наименуван Tanystropheus hydroides, е бил летящ птерозавър. Теорията се основава на откритите дълги кухи кости „ от пръстите " на животното, които наподобяват като че ли са можели да поддържат крило. Въпреки това учените скоро схващат грешката си и излиза наяве, че това са издължени кости на шията, сходни на тези при жирафите. Когато 14-те кости са подредени дружно, разкриват, че съотношението на врата към тялото на необикновеното животно е 50:50. Костите не са и изключително преносими, подсилени с израстъци.

След като дефинират формата на тялото, учените пробват да схванат в каква среда е живяло необикновеното животно. Черепите на откритите екземпляри са счупени на части, което прави оценката им с просто око сложна, само че компютър томографското сканиране на череп оказва помощ да се съберат цифрово в един облик. Процесът разкрива, че черепът на Tanystropheus има характерности на водно животно. Ноздрите са ситуирани от горната страна на муцуната сходно на крокодилите, което допуска, че животното е лежало във водата в очакване на минаващи риби и сходни на калмари животни.



Оливие Рипел (Olivier Rieppel), палеонтолог от Музея Фийлд в Чикаго и съавтор на проучването, не е сюрпризиран от резултатите.

„ Няма смисъл от този врат в сухоземна среда ", изяснява ученият. „ Това е просто необикновена конструкция, с която да върви в близост ".

Екземплярите Tanystropheus hydroides са открити в Швейцария дружно с други сходно изглеждащи животни с доста по-малък размер. Учените не са убедели дали тези други животни са водни или сухоземни и дали са млади представители на T. hydroides. Екипът изследва пръстените на повишаване в костите на животните, които се оказват доста на брой, което допуска, че индивидите са били възрастни, а не млади форми на T. Hydroides. Те принадлежат към напълно друг тип, наименуван T. longobardicus.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР