Шестима учители получиха специални грамоти и награди от Министерството на

...
Шестима учители получиха специални грамоти и награди от Министерството на
Коментари Харесай

МОН отличи учители за възпитаване на ценности чрез занимания по интереси

Шестима учители получиха специфични грамоти и награди от Министерството на образованието и науката за образуването на полезности, посредством извънкласни и извънучилищни действия с деца и възпитаници. Това се случи в границите на десетия конкурс за учители „ Извънкласните и извънучилищните действия (занимания по интереси) – за стабилно качествено образование, образование, развиване и социализация на децата и учениците – 2023 “, проведен от СБУ взаимно с МОН.

Конкурсът беше на тематика „ Единство на просветителния и възпитателния развой за образуване на хуманна ценностна система и подкрепяща среда “, оповестяват от МОН.

Награда за положителни практики от МОН завоюва екип от Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Проф. доктор Д. Димов “ в Ловеч, включващ шефа Габриела Георгиева, старши учителят Христина Христова и учителят Мая Величкова. В учебното заведение има 8 клуба за занимания по тематики, свързани с просветителния развой, само че по занимателен метод. Работят и по планове, имат и занимания с изкуство. Гимназията е национална, а в общежитието ѝ се образоват възпитаници от цялата страна като по този метод те се ангажират в свободното време с потребни и забавни занимания.

Миглена Механджийска, педагогичен консултант в ОУ „ Митрополит Авксентий Велешки “ в Самоков, получи специфична премия от МОН в раздел „ Искам думата “ за своето научно есе „ Майсторството на учителя в приобщаващия развой “.

Дарина Димитрова от СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в град Смядово, област Шумен, бе отличена за работата с клуб „ Морал, полезности, вяра “ в раздел „ Добри практики “.

В категория „ Извънучилищни действия “ бе наградена Емилия Стоянова, старши преподавател в ЦПЛР – Център за работа с деца в Разград.

Призови места получиха и десетки учители, които в границите на състезанието опазиха обществено свои разработки. Наградният фонд от 4 000 лв. е обезпечен от МОН.

Цветослава Илиева, преподавател в ДГ „ Щастливо детство “ в Плевен, получи първа премия с представянето на своя опит във образуването на полезности посредством създаване на прочувствена просветеност от най-ранна детска възраст у дребните („ По пътечката на страстите – дребните стъпки, формиращи огромните полезности “).

Първа премия в категорията за извънкласни и извънучилищни действия бе връчена на Петя Кочкова, шеф на ОУ „ Н. Й. Вапцаров “ в Ботевград.

В същия панел за петгодишна работа, вдъхновяваща учениците за творчество, автономия и работа в екип, включване в разнообразни начинания, образование на деца от уязвими групи във финансова просветеност и поддръжка за деца с увреждания в дневен център във Враца, получи и екип от врачанското учебно заведение СУ „ Козма Тричков “. Зам.-директорът Надежда Витанова и старши учителите Лала Банева и Петя Александрова показаха „ Успешна приобщаваща процедура за предварителна защита на експанзията в класната стая “.

С новаторски урок „ Щафетната география в часа по физическо образование и спорт и география и стопанска система “ първа премия за извънкласни действия с възпитаници взе и екип от 139. ОУ „ Захарий Круша “ в София (зам.-директор Ирена Николова със старши учителите Владимир Димитров и Даниела Радивоева). Атрактивна презентация описа по какъв начин децата спортувайки до друга база дават отговор на въпроси, свързани с география и стопанска система.

Първата премия в категорията „ Искам думата “ завоюва с есето си Павлинка Марева, началник на клуб „ Български език и творчество “ в ЦПЛР – ОДК „ Анастас Стоянов “ в Шумен.

Връчени бяха втори и трети награди във всяка категория, както и награди за най-хубаво показване на публиката.

Партньори на синдиката и спонсори на състезанието също връчиха награди.

Лидерът на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева и учителите бяха единни в извода, че шерването на опит сред учители е работещ модел за мултиплициране на решения, които могат да се приложат по друг метод съгласно характерността на децата, с които работят. Темата за ранното детско развиване и основното присъединяване на педагозите в работата с тях също бе измежду дискутираните по време на форума – по какъв начин да се разпознават техните гении, а също и специфични потребности, с цел да получат спомагателна поддръжка. Акцент бе и значимата роля на родителите, които оказват помощ на учителите и на своите деца в просветителния развой и във образуването на обичайни и всемирен полезности. Всичко това в огромна степен бе пречупено през настоящата тематика за нужда от справяне с експанзията. Фолклорни игри, занимания измежду природата – опознаване и грижа за животни, литературно творчество и издателска активност, цифрови планове – всичко това бе споделено по време на семинара като положителни и потребни за децата занимания.

Специални награди за присъединяване в състезанието връчиха Председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, Националният замък на децата и доста сътрудници на синдиката. Във връчването на оценките се включиха генералният секретар на КНСБ Величка Микова и специалистите от МОН.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР