Шестима космонавти от различни страни се срещнаха с деца и

...
Шестима космонавти от различни страни се срещнаха с деца и
Коментари Харесай

„Камчия“ празнува 30-годишнината от втория съветско-български космически полет

Шестима космонавти от разнообразни страни се срещнаха с деца и посетители на комплекса.

С огромен интернационален празник в Санаторно-оздравителния комплекс „ Камчия “ бе маркирана 30-годишнината от втория съветско-български галактически полет. Специално за честванията в комплекса дойдоха българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, летецът-космонавт Виктор Савиних - участник в три галактически експедиции, измежду които и полетът с юбилейна годишнина, рекордьорът по престой в космоса Сергей Авдеев, румънският космонавт Думитру Прунариу и ръководителят на българската галактическа стратегия „ Шипка “ проф. Петър Гецов. Домакин на събитието бе Авиокосмическият център с Планетариум в комплекса, с началник – космонавт-изследователят Красимир Стоянов.

Първият български космонавт Георги Иванов насочи видеоприветствие, записано по-рано денем.

Пред цялостната киноконцертна зала в детския лагер „ Черноморски “ Красимир Стоянов, Александър Александров и Виктор Савиних описаха за подготовката и провеждането на полета, стартирал на 7 юни 1988 година „ Днешният ден, преди 30 години, беше първият от престоя ни в Космоса. Нямахме самообладание да забележим по какъв начин наподобява нашата Земя – през илюминаторите се наслаждавахме на хубостта, която съпътства всеки галактически полет.

Планетата беше като на длан – когато прелитахме над България беше забавно да видя родния си град – Омуртаг, да прегледам София, Пловдив и Варна. Всичко се вижда ясно тъй като атмосферата играе ролята на лупа. Земята е толкоз красива, че е мъчно може да се пресъздаде на фотография или видео “, описа Александър Александров.

Виктор Савиних показа, че след втория си галактически полет - задачата по спасяването на „ замръзналата “ станция „ Салют 7 “, повече няма да полети в Космоса.

Но се оказава, че ще има и трети полет, и то в съдействие с България. „ Екипажът ни бе твърдо решен да се стикова с орбиталната станция. Спомням си ясно моментът след скачването, когато люкът на спускаемия уред се отвари и Муса Манаров и Владимир Титов, които към този момент бяха летели половин година в Космоса, ни посрещнаха! Три нови живи същества! Неописуема наслада! Или другояче видяно - петима мъже, които живеят в едностаен апартамент, по тази причина и изпращането ни след 10 дни също бе щастливо “, прочувствено и с доста възприятие за комизъм описа Савиних.

По време на полета екипажът на Александров, Савиних и командирът Анатолий Соловьов прави 56 сполучливи научни опита, създадени от Института за галактически проучвания при Българската академия на науките.

Нещо повече - точно тяхната задача носи на борда на Орбиталната станция първият компютър, а всички данни и резултати от опити и проучвания се компютризират. „ Космонавтът е върхът на пирамидата на всяка научна стратегия, в която вземат участие хиляди учени, конструктори и експерти. Програмата „ Шипка “, която имаше три съществени задания – отдалечено проучване на Земята от Космоса, галактическа радиология и галактическо материалознание, бе изпълнена на международно равнище “, описа проф. Петър Гецов.

Ученият разкри, че точно вторият съветско-български полет става основополагащ за бъдещото развиване на галактическата просвета. „ Българските учени са доста съществени откриватели в региона на галактическата радиация, което е значимо за предстоящ полет до Марс. Днес наши радиометри летят към алената планета по взаимният план „ Екзомарс “. Разработваме трето и четвърто потомство галактически оранжерии – български патент. И не на последно място – галактическата храна, която подреди страната ни измежду международните сили Русия и Съединени американски щати.

„ И през днешния ден можете да станете космонавти – би трябвало да сте отлични възпитаници и студенти, да сте в идеално здраве, да натрупате няколко години опит в региона, която ви интересува, да подадете молба и да имате самообладание “, изясни на децата рекордьорът по престой в Космоса Сергей Авдеев.

Румънският космонавт Думитру Прунариу, който управлява Европейската асоциация на участниците в галактически полети, добави, че другарството също е от извънредно значение за космонавтите. Той описа, че първата му среща с Георги Иванов и Александър Александров е преди 40 години – по време на подготовката на първия български полет.

„ А ето през днешния ден сме пред вас в „ Камчия “ като другари и сътрудници още веднъж дружно “.

Именно под надслова „ Заедно в Космоса – дружно на Земята “ мина днешната среща на космонавтите с участниците в първата лагерна промяна „ Нашият дом – Земята “ и учениците от ЧСУ „ Юрий Гагарин “. На срещата участваха представители на Националната астрономическа обсерватория „ Николай Коперник “, курсанти от ВВМУ „ Никола Вапцаров “, ветерани-летци и летци от Варна, Балчик и Добрич и доста посетители.

След срещата Александър Александров и Виктор Савиних засадиха дръвчета в парка на комплекса.
По рано денем звездните посетители сервираха цветя на паметника на първия космонавт Юрий Гагарин и на Пантеона в Морската градина във Варна.

Вчера космонавтите гостуваха в град Омуртаг – родното място на Александър Александров. Градът отбелязва своя празник точно на 7 юни – денят, в който именитият им съгражданин полетя в Космоса. На изключителна празнична сесия на Общинския съвет космонавтът Сергей Авдеев бе разгласен за почетен жител на Омуртаг. Космонавтите посетиха обновеният Авиокосмически парк в града, който носи името на летецът космонавт Алексъндър Александров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР