Шестима души от първоначалния състав на проектокабинета на акад. Николай

...
Шестима души от първоначалния състав на проектокабинета на акад. Николай
Коментари Харесай

Проектокабинетът Денков сменя шестима от министрите в първия си състав

Шестима души от първичния състав на проектокабинета на акад. Николай Денков ще бъдат заменени поради новата договореност сред ГЕРБ и ПП-ДБ за ротационно ръководство с втория мандат.

Една от промените е в Министерството на външните работи, което ще бъде поето от Мария Габриел като вицепремиер и като възможен министър председател след 9-месечния първи интервал на Денков. Нейната позиция отпред на Министерство на външните работи в началото беше предоставена на Ирена Димитрова, някогашен зам.-министър на Теодора Генчовска в предишния кабинет " Петков ".

Това обаче няма да е единствената промяна, съгласно информация на " Булевард България ".

Нови имена ще бъдат препоръчани за Министерство на вътрешните работи, Министерството на стопанската система, Министерството на земеделието, Министерството на труда и обществената политика и Министерството на туризма.

По-рано през днешния ден Николай Денков разяснява, че ГЕРБ са поискали да вкарат още свои министри в новия кабинет - отвън Мария Габриел - само че ПП-ДБ няма да се отклонят от разпоредбите си да не включват техни партийни фрагменти. Всички промени ще би трябвало да се утвърждават и от двете страни.

В Министерство на вътрешните работи в началото беше повдигнат Андрей Янкулов - някогашен прокурор с опит като зам.-министър на вътрешните работи и на правораздаването, който е част от Антикорупционния фонд. Организацията стои зад някои от най-големите следствия против корупционни схеми в правосъдната власт - като " Осемте джуджета ".

" Дневник " цитират Янкулов, който споделя, че нито той е давал дефинитивно удостоверение, нито от партиите са удостоверили за готовността да го повдигнат за министър.

Начело на Министерството на стопанската система в началото беше повдигнат Юлиан Войнов - финансист и икономист, който в предишното беше " ковчежник " на ДСБ. В момента е на директорска позиция в КЕВР.

Отпада и номинацията на Христо Даскалов за министър на земеделието - той беше ръководител на Българската организация за сигурност на храните в мандата на Кирил Петков, когато държавното управление стартира да си връща контрола върху фитосанитарната лаборатория на " Капитан Андреево ".

Извън бъдещия състав на кабинета ще бъде и Иван Кръстев, номиниран преди месец за министър на труда. Кръстев (активист на БСП) беше разгласен за недопустим от страна на Бойко Борисов, откакто се появиха негови фотоси от русофилското шествие " Безсмъртен полк " от преди няколко години.

Гергана Кабаиванова, която беше препоръчана за министър на туризма, също няма да участва в новия състав на кабинет.

Кои бяха останалите номинирани за министри в първия вид на кабинета " Денков "
ЮлианПопов - министър на околната среда и водите, някогашен длъжностен министър;Георги Гвоздейков - министър на превоза, досегашен началник на структурата за здравна незабавна помощ;Радослав Рибарски - министър на енергетикатаДаниел Лорер - министър на иновациитеАндрей Цеков - министър на районното развитиеМилен Матеев - министър на правосъдиетопроф. Генка Петрова - министър на образованието и наукатапроф. ХристоХинков - министър на опазването на здравето, някогашен шеф на Националния център по публично здраве и анализиАлександърЙоловски - министър на електронното ръководство, бил е заместител на Божидар Божанов през 2022 г.проф. Тодор Тагарев - министър на отбранатаДимитър Илиев - министър на младежта и спортаЯна Генова - министър на културата, приключила " Културология ", член на борда на интернационална асоциация на преводаческите центрове
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР