Шестима членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно

...
Шестима членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно
Коментари Харесай

Шестима членове на прокурорската колегия във ВСС оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската гилдия, внесли първото искане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев отдръпнаха предлагането си. То беше поради нарушавания, накърняващи престижа на правосъдната власт по отношение на следствието за гърмежа до автомобила на Иван Гешев от първи май, както са написали в настояването те.
 
Така пред правосъдния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската гилдия, което е поради изявлението на Гешев, че в Народното събрание има " политически отпадък ".
 
Иван Гешев прикани Висш съдебен съвет преди всичко да са адвокати и да не нарушават разпоредбите и конституцията. Той сподели, че няма терзания и не желае да става причина да се бави процедурата. Ще спомагам изцяло, само че имам право на отбрана, добави основният прокурор.
 
Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предлагането не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма експлицитен текст в разпоредбите на Висш съдебен съвет за това, те вършат прилика с разпоредбите за дисциплинарни производства.
 
Според тях, когато една процедура е отворена и са позволени доказателствени претенции, вносителят не може да отдръпна предлагането.
 
Според Цветинка Пашкунова няма проблем да стартират да разискват точката с разпит на очевидците, които са призовани.  Един от тях е зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров. 
 
" Обидно е за сътрудниците, това което се случва. Аз не се тормозя от нищо. Това, което организираме, няма аналог, няма наредба в закона. Трябва да се откри дали основният прокурор е въздействал в действителност ", съобщи Гешев.
 
Неговият юрист изрази удивление от отдръпването. Според представляващия правосъдния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно произвеждане и не може по прилика да се ползват тези правила.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР