Шести пореден парламент заварва изтекли мандати на държавни органи и

...
Шести пореден парламент заварва изтекли мандати на държавни органи и
Коментари Харесай

`Биляна Гяурова: Поставянето на органите с изтекли мандати в изпреварващо послушание руши държавността

Шести следващ парламент заварва изтекли мандати на държавни органи и институции. 17 основни за държавното ръководство институции все още работят с изминал мандат. Българският институт за правни начинания насочи писмо по тематиката до краткотрайната парламентарна комисия за разработване на Правилник за работата на 49-ото Народно събрание, в което предлага механизъм за транспарантен избор на надзорните, контролни и регулаторни органи.

„ Решението на Конституционния съд (за Съдебния инспекторат – бел. ред.) даде едно безвремие, едно успокоение на народните представители да протакат до безспир провеждането на тези процедури за избор на основни органи, на основни регулатори . Това беше направено, да не споделям преднамерено, само че с един взор в бъдещето, може би с упованието, че в действителност ще имаме политическа рецесия, в която ще се редуват предварителни избори, ще се редуват тези парламенти “, разяснява пред БНР Биляна Гяурова, програмен шеф на БИПИ.

Поставянето на тези органи с изтекли мандати в така наречен изпреварващо смирение разрушава държавността и доверието в институциите, счита тя.

„ Ние сме на ръба на конституционна рецесия , към момента не сме в изискванията на конституционна рецесия “, уточни тя.

По думите ѝ са нужни най-малко няколко месеца, в случай че се огледа съществено на процедурите , с цел да бъдат проведени транспарантно и обективно, а хората да бъдат определени не въз основа на „ политически патронаж “ .

„ Поне 3 месеца сигурно би трябвало да бъдат дадени, с цел да има задоволително време за номинации. Не чакам Народното събрание да направи обособена комисия за тези избори, както предлагаме от години . “

Запитана би трябвало ли да има непрекъсната процедура за избор на регулатори, а не тя да се трансформира конюнктурно, тя посочи какъв брой е значимо да има обособена парламентарна комисия, „ основана на паритетен принцип и да се занимава само и единствено с това “. Така съгласно нея ще може да се избегне смяната на закона поради съответно лице , с цел да бъде то „ напаснато “ на съответната позиция.

Гяурова регистрира „ някакъв боязън да се направи постоянно държавно управление „, тъй като „ може би ще бъде платена някаква политическа цена “. По думите ѝ е налице „ несигурност да се надскочат тяснопартийните ползи “. 

Формиране на конституционно болшинство  в Народното събрание значи, че  е изцяло допустимо да се изберат органите, които се гласоподават с квалифицирано болшинство , съобщи Биляна Гяурова.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР