Шести ден руската армия продължава да обстрелва и бомбардира редица

...
Шести ден руската армия продължава да обстрелва и бомбардира редица
Коментари Харесай

Шести ден руската армия продължава да обстрелва и бомбардира редица населени места в Украйна

Шести ден съветската войска продължава да обстрелва и бомбардира редица обитаеми места в Украйна. Руски ракети са поразили през днешния ден административна постройка и жилищни квартали във втория по величина град Харков. Тази вечер беше доказано, че е ударена телевизионната кула в Киев. По предварителни данни са убити петима души. Към столицата настава голям ескорт с съветски военни машини.

Едни от най-шокиращите фрагменти, откогато стартира войната, демонстрират по какъв начин крилата ракета непосредствено удря централния площад на Харков. Вижда се по какъв начин гърмежът поразява коли на цивилни жители. Тежки вреди са нанесени на постройката на локалната администрация. Според локалните управляващи има минимум осем убити и доста ранени.

Сградата на локалния парламент е тежко развалена. Под отломите евентуално има още тела, само че ще отнеме време да бъдат открити.

Руски ракети са блъснали „ културното сърце “ на втория по величина град в Украйна Харков, съобщи Би Би Си. Поразени са опера, концертна зала и държавни институции на площад „ Свобода “ в центъра на града.

Най-малко 10 души са убити, а повече от 35 ранени, оповестяват локалните управляващи.

„ Ракетата на площада е чист тероризъм. Няма да бъде пропуснат, няма да бъде простен. Ударът против Харков е военно закононарушение. Държавен тероризъм от Руската федерация. След това, Русия към този момент е терористична страна. Това е явно. Трябва публично да бъде оповестена за такава”, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Атаката против площада пристигна няколко часа след други гърмежи в жилищни региони. Квартал в северната част на града беше бомбардиран. Украйна упреква руснаците, че употребяват оръжия, неразрешени от интернационалните конвенции.

Днес руснаците споделиха, че ще бомбардират в Киев. Щели да се целят във военни обекти с прецизни оръжия, сподели министърът на защитата. Час по-късно ракети удариха телевизионната кула в Киев.

Ако оръжията им са прецизни, преднамерено ли удрят жилищни квартали, питат украинците.

„ Те използваха през днешния ден и вакуумна бомба, което в действителност е неразрешено от Женевските конвенции. Така че опустошението, което Русия се пробва да нанесе на Украйна, е огромно, само че украинците ще устоят”, съобщи още през вчерашния ден Оксана Маркарова, дипломат на Украйна в Съединени американски щати.

Решимостта на украинците е сложена на тестване. Голяма офанзива проведоха руснаците в Херсон. Съобщава се за пердах по улиците на града. Русия разгласи, че украинците към този момент нямат изход на Азовско море и те държат целия бряг. Част от него е Мариупол. Там се оповестява за масиран обстрел и съзнателно прекъсване на тока.

„ Групировката на въоръжените сили на Русия ще продължи специфичната интервенция до постигането на поставените цели. Руската войска не окупира украинската територия и взима всички ограничения за опазването на цивилните”, съобщи Сергей Шойгу, министър на защитата на Русия.

А към Киев продължава да се движи голяма колона бойна техника на руснаците. Тя е дълга невероятните 65 километра и включва хиляди машини. Придвижването им е извънредно постепенно. Западни специалисти считат, че руснаците имат съществени проблеми с логистиката на своята интервенция. Не е ясно дали хилядите бойци ще нападат Киев или ще обкръжават града.

Часове по-късно с бурни овации беше посрещната речта на Володимир Зеленски пред депутатите в европарламента. Президентът на Украйна държа тирада по видеовръзка от Киев. Зеленски се закани, че никой и нищо няма да пречупи неговия народ. Украинците оказват ненадейно сериозна опозиция на многочислената и тежко въоръжена съветска войска. Зеленски сподели още, че е пристигнало времето Европа не просто да съобщи, а да потвърди, че е непосредствен съдружник на Украйна. Президентът още един път прикани, страната му да бъде призната по ускорена процедура в европейския съюз.

Село на към 30 км от Одеса беше ударено от ракети. Един човек почина. Поразен беше газопровод, както и няколко къщи в селото.

Самият град Одеса се разсъни във вторник с ситуирани из цялата централна част уреди за въздържане на бронирана техника. Към пристанището и идеалния център на града улиците към този момент са блокирани с тонове желязо.

Градът е по – скоро празен, може би, поради многото отпътували, а и поради мартенския мраз.

И въпреки всичко още работят хранителни артикули, тук там някое кафене, дребни сладкарници.

„ Избор няма! По-добре да се работи! Къде да отида! Войници идват, храним ги”, споделя Ахмед, който има дюнерджийница.

„ Ток, парно, вода, газ, всичко имаме. В къщи е топло. В магазина артикули има. Докато има, всичко е обикновено. Животът не се е трансформирал, само че е военно състояние, работа няма. Всичко е затворено”, споделя Атаджан.

„ Желание имаме, несъмнено, да отпътуваме, само че не и средства за това. Много е ужасно, доста! Стрелят през нощта, виждам ги през прозореца. И мама остана, и аз останах”, споделя Дима.

Какво остана от украинската стопанска система след ракетни удари, градски боеве и обсада на трасетата за доставяне със артикули?! Валери Твердовски, предприемач от български генезис и водач на публичната организация – Българско национално заседание, дава отговор тъмно.

„ Украинската стопанска система и унищожена. Бизнес няма. Украинският бизнес е унищожен”, споделя Твердовски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР