Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за

...
Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за
Коментари Харесай

Протестиращи от Беларус със зловещ разказ за изтезанията в наказателните лагери СНИМКИ 18+

Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за отбрана на човешките права, като Amnesty International предизвестяват, че сме очевидци на "широко публикувано принуждение ".

А до момента в който външните министри на Европейския съюз провеждат среща, на която ще решат какви да са бъдещите наказания против Беларус, управляващите в страната дадоха обещание да пуснат на независимост близо 7000 души, които са задържани през последните дни.

През миналата нощ част от тях напуснаха наказателния център, а пред вратите им ги чакаха публицисти и техните близки. Някои от тях са толкоз уплашени, че отхвърлят да опишат какво им е било породено.

"Пребиват хора свирепо, безнаказано и арестуват всеки, който им падне. Бяхме принудени да стоим в двора цяла вечер. Чувахме по какъв начин бият дами. Не разбирам такава свирепост ", споделя пред BBC един от тях, до момента в който демонстрира синините си. Освободените пандизчии споделиха фотоси в приложението за известия Nexta, показващи натъртените и подутите си тела, в това число и пострадвания на гърба и задните елементи.

Според Amnesty International някои от тях са били събличани голи, пребивани и заплашвани с обезчестяване.







"Бивши арестанти ни споделиха, че наказателните центрове са се трансформирали в стаи за мъчения, където протестиращите са били принуждавани да лежат в мръсотията до момента в който служителите на реда ги ритат и бият с палки ", "каза Мари Стътерс, шеф на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия.

В аудиото, споделено от публицист на BBC, могат да се чуят писъците, които идват от центъра за задържане "Окрестина " в столицата Минск. Освен това, група от петима специалисти на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи, че реакцията на силите за сигурност на мирните митинги е била сурова, с честа приложимост на несъразмерна, ненужна и безразборна мощ.

"Властите са заинтригувани единствено в това бързо да разпилян митингите и да арестуват колкото се може повече хора “, споделиха те в взаимно изказване.

Никита Телиженко, публицист на съветския новинарски уеб страница Znak.com, също разгласява описа си за трите дни в пъкъла на наказателните лагери. Той разказва по какъв начин хората лежат на пода в център, струпани един върху различен, в локви кръв и екскременти. Часове наред не им е разрешено да употребяват тоалетната или даже са мръднат, с цел да сменят позата си.

Той споделя, че е видял съществено ранени хора, със счупени крака и огромни синини, които освен не получили здравна помощ, само че даже били ритани още повече от защитата.

Свидетелствата на Телиженко се удостоверяват от безчет изявления в обществените медии - фотоси, видеоклипове, истории. Жена от Америка споделя, че до момента в който била на посетители на приятеля си в Минск, той бил задържан. Тя твърди, че той не просто не протестирал, а спял в леглото си, когато полицията нахлува в жилището му и го извела.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР