Шести блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде спрян за презареждане

...
Шести блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде спрян за презареждане
Коментари Харесай

Задава се пореден ремонт на VІ блок в АЕЦ Козлодуй

Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " ще бъде спрян за презареждане със свежо гориво и планов ремонт на 18 октомври, заяви ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Цанко Бачийски.
Става дума за същия блок, който няколко пъти към този момент бе ремонтиран през последните две години поради проблем с единия от четирите парогенератора. По време на ремонтните работи през юли тази година породи повреда, при която радиоактивна вода се изля в херметичната зона на оборудването. Експертите успокоиха, че няма заплаха от замърсяване на околната среда и работните пространства на централата, само че случаят бе укрит от управляващите дни наред и информация за него изтече импровизирано. Тогавашният изпълнителен шеф Валентин Николов разгласи повредата за плод на човешка неточност.
От АЯР са изискали АЕЦ " Козлодуй " да изготви специфична стратегия, тъй че дефектите да се откриват преди възникването им. За задачата ще се употребява специфична сонда в тръбите, която ще се тества по време на идния планов ремонт на блока. Ако се открият недостатъци, секторите ще бъдат превантивно затапвани, с цел да не стават нови протичания по време на работа на реактора, разясни Бачийски.
" АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да откри какво тъкмо въздейства на зародилия проблем. Констатирано е, че дефектът се появява единствено в една област и място. Затова от АЯР желаят да им се изясни процесът, по който този проблем може да се позволи.
Според шефа на АЯР оборудването на VІ блок може да издържи още дълги години и не се постанова промяна на течащия парогенератор с подобен от оборудването за прекратения план за АЕЦ " Белене ". Той уточни, че дефектът, който се е появил, е в границите на софтуерния правилник и не съставлява никаква заплаха за околната среда и хората. Блокът е бил спрян превантивно, с цел да не се разрасне този развой.
Според Бачийски в България може да се съхранява отработеното нуклеарно гориво най-малко до 2032 година От АЯР прецизираха, че срокът за изсъхнало предпазване на отработено нуклеарно гориво е 50 години, а за предпазване под вода е според от ресурса на оборудването.
Въпросът със съхранението на приблизително и нискоактивните боклуци в България към този момент може да се счита, че е решен, разяснява още ръководителят на АЯР. Той изясни, че това ще става на площадката " Радиана ", която се намира на територията на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР