Шеста поредна година една от онлайн платформите за пазаруване у

...
Шеста поредна година една от онлайн платформите за пазаруване у
Коментари Харесай

Заради пандемията: Планираме по-малко, но по-скъпи подаръци за Коледа

Шеста поредна година една от онлайн платформите за извършване на покупки у нас* прави коледна анкета измежду интернет потребителите по отношение на подготовката за празничния сезон и методите за извършване на покупки на дарове. Въпреки, че коронавирусът се отрази на плануваните годишни разноски и общите спестявания на хората, още веднъж се чакат доста дарове под елхата.

В резултат от пандемия та кръгът на хората, които получават дарове, се стеснява

Като един от най-очевидните резултати на пандемия та, през 2020 година българите възнамеряват да подарят по-малко дарове за Коледа. В случая с по-далечните родственици, познатите и сътрудниците неналичието им се изяснява с географското разстояние и втората вълна на пандемия та от COVID-19, защото не са сигурни, че ще могат да се срещнат персонално по време на празниците. В резултат от това, до момента в който предходната година са подготвяли повече или по-малко изненади за приблизително 10 души, тази година този лист е стеснен единствено до най-тесния фамилен кръг и близки другари, т.е. почти до 5 души.

Поради стеснения кръг, цената на подаръците за един човек може доста да се усили

Въпреки, че българските консуматори се готвят да подарят дарове на малко на брой от околните си, това не значи, че за ще похарчат по-малко. Тази година сума та, планувана за дарове, ще бъде 369 лв., което е с 19 лв. повече от тази за 2019 година Предвид забележителното свиване на кръга на получаващите дарове, внезапно са се нараснали и разноските за един подарък като доближават до 76 лв..

Решението на тези, които споделят, че тази година ще похарчат по-малко за дарове, е подбудено от по-благоразумен, спестовен метод на живот заради епидемията (30%) или вероятно заради съответни финансови усложнения (38%).

През 2020 година ще бъде отделена по-голяма сума за един подарък, само че какъв и по какъв начин ще бъде определен?

Както и през миналата година, облеклото (48%), продуктите за грижи за хубостта и козметиката (38%), играчките (36%) са трите най-популярни категории артикули за дарове, които българите възнамеряват да подарят на техните близки. Закупуване на пътувания и разнообразни билети се възнамерява от надалеч по-малко хора спрямо 2019 година, което най-вероятно се дължи на стратегиите и опциите за пътешестване, които са станали несигурни и непредсказуеми вследствие пандемия та. Нараства обаче броят на тези, които се готвят да подарят някаква спортна екипировка, която може да се употребява у дома (24%).

За избора на съответен артикул като най-съществен аршин клиентите показват

съотношението цена-качество (46%). Възрастовата група от 18 до 24 години слага по-голям от междинния акцент върху качеството (35%) и по-малък върху цената (13%). Също по този начин, при тях е най-голям делът (7%) на тези, които смятат и марката, и престижа на продукта за значими.

Преддверието на коледните промоции и тази година е Черният петък ноември

За коледното извършване на покупки към момента е особено това, че посредством следене на промоциите потребителите се пробват да уловят най-хубавите оферти. Като се има поради това началото на коледните промоции още веднъж ще бъде обещано с Черния петък (Black Friday), който от своя страна се откъсва от ден на ден и повече от първичния си темперамент и вместо един петък към този момент е поредност от промоции през целия ноември с няколко пика.

По време на промоциите на Черния петък през ноември мнозина от българите (56%) търсят и артикули за лична приложимост. Търговците също оцениха този двоен резултат, по тази причина промоциите на Черния петък през последните години постоянно даже не са фокусирани върху класическите типове одаръчни артикули.

През 2020 година разнообразието от хитовите артикули, които ще бъдат препоръчани по време на Черен петък може да се промени

По време на промоциите на Черния петък през последните години, хитовите артикули нормално бяха техника, компютърни аксесоари и домашен уреди, които хората купуваха основно за лична или фамилна приложимост. Тази година наклонността може да се промени в известна степен, защото търсенето на преносими компютри, смарт тв приемници и други компютърни аксесоари към този момент доближи своя връх напролет в следствие от пандемия та.

По време на първата вълна на ковид мнозина наложително направиха по-рано своите покупки, в началото планувани за по-късен или даже за настоящия интервал на годината. В допълнение, доста покупки от тези категории бяха направени напролет.

Независимо от това, „ класическите “ ще продължат да играят забележителна роля и тази година в хитовите и рекламирани на напред във времето артикули, само че безспорно ще има по-голям акцент върху мобилните телефони от по-нисък и междинен клас, играчките и дребните и междинни домашен уреди.

Общата стойност на плануваните онлайн покупки сигурно ще се усили заради засилената потребност от съблюдаване на обществена отдалеченост. Също по този начин, се чака продуктите с по-ниски цени да бъдат по-изразени измежду известните артикули и по този начин макар, че цената на кошницата като цяло да се намали по отношение на 2019 година, броят на преводите по никакъв метод няма да бъде по-малък. Така, че логистиката на пратките и тази година няма да е лесна задача.

В интернет може да се откри всичко, в това число събиране на хрумвания и получаванее на информация за продуктите

Вероятно всеки се е сблъсквал с казуса за избора на подаръците, събирането на хрумвания и в множеството случаи всеки има собствен личен трик за разрешаване на обстановката. Една от най-често срещаните практики (66%) на българските интернет консуматори е непрестанно разглеждане на предложенията на онлайн магазините за хрумвания за дарове, авсеки трети човек по-скоро пита непосредствено получаващия подаръка за неговото предпочитание, забавното е, че това е по-характерно за дамите.

Сайтовете за съпоставяне на цените могат да улеснят ориентирането измежду продуктите и намирането на най-хубавите предложения. Затова и при извършване на покупки за празничния сезон измежду инструментите за авансово насочване интернет търсачките (65%), като да вземем за пример Гугъл, който се подреждат преди всичко, са този тип интернет страници. (59%).

През 2020 година от ден на ден дарове ще бъдат купени онлайн

Няма основна смяна в планувания метод и място за извършване на покупки. Продължава се наклонността от предходните години, като и тази множеството консуматори (82%) избрат онлайн поръчките и онлайн магазините, в допълнение засилено от пандемия та. Над половината от интернет потребителите (52%) възнамеряват да пазарят повече онлайн в резултат на пандемия та, а 47% възнамеряват да посещават по-малко привличащи тълпите молове, с цел да купят дарове.

Изборът на съответен онлайн магазин е дълго премислен развой. Купувачът взема поради приблизително 5 или даже 6 аспекта, когато избира един от многото интернет магазини. Освен цената, измежду критериите са и надеждността на търговеца, представянето на продукта по допустимо най-подробния метод, ценообразуването на методите за доставка, както и отзивите и опита на предходни купувачи.

Наред с това второто по известност място за извършване на покупки продължава да бъде комерсиалния център или така наречен молове, които се чака да бъдат посетени от близо половината от консуматори. Те са последвани от обичайните и профилираните магазини. Тази година по-малко хора възнамеряват да купят дарове от чужбина, само че и в този случай цената на един подарък ще бъде по-висока, приблизително за 89,80 лв..

През 2020 година извършването на покупки на дарове онлайн може да бъде по-добро и по-сигурно решение от всеки път, само че не би трябвало да се изчаква последния миг.

*Проучването беше осъществено от GKI Digital по поръчка на Pazaruvaj.com през октомври 2020 година Проучването е извършено посредством онлайн събиране на данни, въз основа на извадка от 1000 отговарящи. Поради метода на събиране на данните и достигнатата целева публика, изследването показва проектите за празнично извършване на покупки на дейните консуматори на интернет. При някои въпроси, отговарящите имаха опция да изберат по едно и също време няколко варианти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР