Шест язовира на територията на община Асеновград да бъдат изведени

...
Шест язовира на територията на община Асеновград да бъдат изведени
Коментари Харесай

Шест язовира в Асеновградско предложени за източване

Шест язовира на територията на община Асеновград да бъдат изведени от употреба, предложи операторът, зает с наблюдението и поддръжката на водоемите, който е сключил контракт за това с Общината.
Причината за възможното източване на водните басейни е недобро експлоатационно положение. Казусът касае язовирите " Червен 1 " и „ Червен 2 “, " Елока " и " Пеева равнища " край село Новаково, " Старите лозя " до землището на Тополово, както и язовир " Нови извор ". Съоръженията се нуждаят от настоящи поправки, които ще костват значително средства на Бюджета на Община Асенoвград. Трябва да се ремонтират изпускателни кранове, за което са нужни към 10 000 лв., както и да се почистят водоемите от дървесна растителсност. Каква ще е общатата сума, нужна за възобновяване на изоставените водни басейни, на този стадий не може да бъде преценено.
Оглед на обектите ще извърши особено назначена от кмета на града комисия. Експертите ще обсъдят нужно ли е шестте язовира да бъдат изведени от употреба, в какъв период от време ще се случи това и от кое място ще се намерят средства за ремонт.
" Вече 28 години язовирите не се употребяват за поливане на аграрни площи, нито за риборазвъждане. Не са полагани задоволително грижи за тях и по тази причина се постанова вероятно да се приложи посочената мярка. Но това не значи, че язовирът наложително би трябвало да се бракува. Няма място за терзание, тъй като всичко това, е единствено предложение от оператора, който е софийската компания " Сет инженеринг ", изясни за Actualno.com Димитър Анастасов, основен специалист в отдел " Строителство, благоустройство и строителен надзор " към Община Асеновград. Той уточни, че едвам идната стъпка е бракуването, което съставлява срутване на язовирната стена. Процедурата за това е тромава и дълга, трае не по-малко от три години и с цел да се извърши са нужни доста средства. " Но аз мисля, че до там няма да се стигне ", окуражен е Анастасов.
Експертната комисията би трябвало да се събере през идната седмица и да излезе с съответно мнение пред кмета на Асеновград, в което да е обяснено каква ще е ориста на тези шест язовира. След огледите ще се търсят средства за ремонт или наематели за обектите. В случай, че не бъде открито решение на казуса, тогава ще се предприеме източването на водоемите.
Тези шест водни басейна не са и в никакъв случай не са били евентуално рискови, увери специалистът от Община Асеновград. Като такива се считат язовирите над асеновградския квартал " Долни Воден " и някои, намиращи се над селата Новаково и Козаново. Те се показват като евентуално рискови, защото са ситуирани над обитаеми места. Досега не са преливали, а и сега равнището им е извънредно ниско, уточни Димитър Анастасов. По думите му, един водоем става рисков, в случай че падне дъжд в размер на 180 литра на квадратен метър. Всяка есен комисия ревизира рисковите язовири на територията на община Асеновград, по решение на регионалния шеф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР