Шест талантливи жени от социален дом в Баня грабнаха сърцата

...
Шест талантливи жени от социален дом в Баня грабнаха сърцата
Коментари Харесай

Кубрат Пулев аплодира отбора от социалния дом в Баня

Шест надарени дами от обществен дом в Баня сграбчиха сърцата на публиката, съдиите и съперниците по време на футболно съревнование в Берлин. Преди броени дни тимът, воден от възпитателя Неделчо Неделчев и подсилен от треньори от Националната спортна академия, влезе в оспорвани мачове с отбори на Италия и Германия.

Момичетата от Баня се върнаха с купа и знаменце. Но с изключение на положителната игра те претърпяха две незабравими срещи -  с Кубрат Пулев, която считат, че е подарък от ориста, тъй като бе напълно инцидентна, и с кмета на Берлин, който като хазаин на проявата одобри в кабинета си тима от Баня.

Това беше съревнование по по този начин наречения интегриран футбол. То се организира на стадион в Олимпийския парк в Берлин. В него участваха три тима - от Баня, от Италия и от Германия, споделя Неделчо Неделчев. Правилата са по-различни - мачът е на игрище с четири порти, като тези на дългите страни са с по-малки размери. Има правила и за футболистите. Нашите девойки незабавно ги възприеха и при всяка от срещите повеждаха безапелационно резултата. Донесохме купа от Германия, тя е следващата в сбирката на спортистите от вкъщи в Баня, споделя Неделчев.

Пътуването до Германия бе извънредно прекарване - от качването на самолета за Берлин до прибирането в Баня, споделят девойките от тима по женски футбол. Но имахме две незабравими срещи. Едната бе напълно инцидентна. Вървяхме по улицата към хотела, бяхме облечени в спортни екипи в цветовете на българското знаме. До нас спря черен мерцедес, водачът отвори прозореца и ни попита на български кои сме и къде отиваме. Беше Кубрат Пулев!  Той слезе при нас, а ние му разказахме, че сме от социален  дом в Баня, че ще играем футбол.

Не можем да опишем тази среща, насладата, която Кубрат сподели! Много мощно ни поддържа. Залата, в която Кубрат тренира, се оказа в Олимпийския  парк в Берлин, доста близо до игрището, където ние щяхме да проведем надпреварата. Ще дойда да ви виждам, а вие побеждавайте наред, пожела ни боксьорът, описват една през друга Фанка, Тодорка, Ана и възпитателят им Неделчев.

Истината е, че не чакахме повече да забележим Кубрат, само че се оказа, че той бе на трибуните, до момента в който ние играем. А когато ни връчваха купите, той пристигна да ни поздрави. Снимахме се с него и доста сме щастливи от неговата поддръжка, споделят девойките.

Втората среща бе с кмета на Берлин. Ние бяхме готови за нея - носихме сувенири от Баня - диплянки, картички, магнити - подарък от нашия кмет Стамен Гешев. Кметът на Берлин ни посрещна доста топло - разговаряхме, снимахме се, искаше да му разкажем повече за нас. На потегляне ни подари по една чаша с мечката - знак на немската столица, значки, шапки, спомнят си дамите.

Разходката из Берлин беше изключителна, а когато облечени с екипите с цветовете на нашето знаме преглеждахме Александерплац, десетки българи пристигнаха да ни видят от близко, да ни питат кои сме и за какво сме тук, след това ни поздравяваха, споделят Фанка, Тодорка и Ана.

В тима, който се показа в Германия,  вземат участие Ана Атанасова, Тодорка Радева, Павлина Урдарска, Анета Христова, Фанка Борисова. Те са израснали в обществени домове, най-голяма част от живота си са прекарали в Баня. Те са чудесно интегрирани в локалната общественост, всяка от тях има свое занимание, другари, познати от града. Треньори от НСА работят от близко с дамите от вкъщи. Момичетата от тима са на възраст сред 36 и 45 години. Тренират най-малко по веднъж в седмицата на собствен терен. Участието в шампионата по интегриран футбол в Берлин е следващата им спортна изява.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР