Шестима млади активисти посвещават години на борбата с климата с 32 правителства. Сега идва техният ден в съда

...
Шест португалски деца и младежи ще изправят в сряда пред
Коментари Харесай

Шест португалски деца и младежи ще изправят в сряда пред съда 32 европейски правителства за това, което според тях е неспособност да се справят адекватно с човешките предизвика изменение на климата в нарушение на техните човешки права

От БАРИ ХАТЪН Associated Press и HELENA ALVES Associated Press 23 септември 2023 г., 23:02 ч. Екологични активисти, съдия в американския щат Монтана постанови, че държавните агенции нарушават конституционното им право към чиста и здравословна околна среда, като позволи разработването на изкопаеми горива.

Когато през 2017 г. португалската група реши, че ще предприеме правни действия, София носеше скоби на зъбите си, стоеше по-висока от по-малкия си брат Андре и започваше седми клас на училище. Тирантите отдавна ги няма и Андре, който сега е на 15, е по-висок от нея с няколко сантиметра (инч или нещо такова).

През последните шест години, Андре отбеляза в интервю за Асошиейтед прес, представляват почти половината от живота му.

Какво ги кара да минават през купищата правни документи, събрани от организацията с нестопанска цел подкрепата им и чрез блокиране по време на пандемията от COVID-19 е това, което те наричат ​​належащите доказателства навсякъде около тях, че климатичната криза се влошава.

Прая до Норте плажът в Коста да Капарика, близо до мястото, където живеят София и Андре, южно от португалската столица Лисабон, е бил дълъг около 1 километър (3000 фута), когато баща му е бил на неговата възраст, казва Андре. Сега, сред бреговата ерозия, той е с размери по-малко от 300 метра (1000 фута). Доказателства като тези го накараха да присъства на климатични демонстрации още преди да стане тийнейджър.

Другите четирима членове на португалската група — Катарина, Клаудия, Мартим и Мариана — са братя и сестри и братовчеди, които живеят в района на Лейрия в централна Португалия, където летните пожари са често срещани.

Учените казват, че климатът на Сахара прескача Средиземно море в южните европейски страни като Португалия, където средните температури се покачват, а валежите намаляват. Най-горещата регистрирана година в Португалия беше 1997 г., последвана от 2017 г. Четирите най-сухи години в историята на страната с население от 10,3 милиона души са от 2003 г. насам.

Това е подобна история в цяла Европа, а правните аргументи на шестимата португалци са подкрепени от науката. Според Световната метеорологична организация Земята избухна през най-горещото лято в Северното полукълбо, измервано някога, с рекордно топъл август, сложил край на сезон на брутални и смъртоносни температури.

Светът е далеч от обещанието си да ограничи глобалното затопляне, казват учените, като намали емисиите в съответствие с изискванията на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Прогнозите сочат, че средните глобални температури могат да се повишат с 2 до 4 градуса по Целзий (2,6 до 7,2 по Фаренхайт) от прединдустриалните времена до 2100 г. при сегашните траектории на затопляне и планове за намаляване на емисиите.

Сред специфичните въздействия, изброени от младия португалец, са неспособността да спи, да се концентрира, да играе навън или да спортува по време на горещи вълни. Едно от техните училища беше затворено временно, когато въздухът стана невъзможен за дишане поради дима от горския пожар. Някои от децата имат здравословни проблеми като астма, което ги прави по-уязвими към топлината и замърсяването на въздуха.

Те се подпомагат от Глобалната мрежа за правни действия, международна организация с нестопанска цел, която оспорва нарушенията на човешките права. Кампания за групово финансиране привлече подкрепа от цял ​​свят, като съобщения за подкрепа идват дори от Япония, Индия и Бразилия.

Гери Листън, легален представител на GLAN служител, казва, че 32-те правителства са „банализирали“ случая. „Правителствата се съпротивляваха на всеки аспект от нашия случай… всичките ни аргументи“, каза той.

Андре описва правителствата като „снизходителни“. София добавя: „Те не виждат климата като приоритет.“

Правителството на Португалия например е съгласно, че състоянието на околната среда и човешките права са свързани, но настоява, че „действията на правителството се стремят да изпълни международните си задължения в тази област“ и не могат да бъдат обвинявани.

В същото време някои правителства в Европа се отклоняват от ангажиментите вече е направено.

Полша миналия месец подаде съдебни обжалвания, насочени към анулиране на три от основните политики на Европейския съюз за изменението на климата. Миналата седмица британското правителство обяви, че отлага с пет години забраната за нови газови и дизелови автомобили, която трябваше да влезе в сила през 2030 г. Междувременно предложението за държавен бюджет на шведското правителство миналата седмица намали данъците върху бензина и дизела и намали финансиране за климатични и екологични мерки.

На фона на тези развития съдилищата се разглеждат от активистите като средство за защита.

Лондонското училище по икономика казва, че в световен мащаб общият брой на случаите, свързани с изменението на климата, се е удвоил от 2015 г. насам до повече от 2000. Около една четвърт са били пуснати между 2020 г. и 2022 г., се казва в него.

Португалските активисти, които не търсят финансова компенсация, вероятно ще трябва да почакат още малко . Присъдата по техния случай може да отнеме до 18 месеца, въпреки че те виждат решението на съда през 2020 г. да ускори производството като обнадеждаващ знак.

Прецедент също дава сърце на активистите. Фондация Urgenda, холандска организация, която насърчава устойчивостта и иновациите, заведе срещу холандското правителство първия случай в света, в който гражданите твърдят, че тяхното правителство има законово задължение да предотвратява опасните климатични промени.

През 2019 г. Върховният съд на Холандия се произнесе в полза на Urgenda, постановявайки, че целта за намаляване на емисиите, определена от правителството, е била незаконно ниска. То нареди на властите да намалят допълнително емисиите.

Впоследствие правителството реши да затвори електроцентрали, захранвани с въглища, до 2030 г. и прие пакети от милиарди евро за намаляване на потреблението на енергия и разработване на възобновяема енергия, наред с други мерки.

Денис ван Беркел, правен съветник на Urgenda, обвини правителствата, че избират цели за изменението на климата, които са „политически удобни“, вместо да се вслушват в учени по климата. Съдиите могат да ги принудят да обосноват, че това, което правят по въпросите на климата, е достатъчно, каза той. каза пред АП. „Това е нещо невероятно важно, с което съдилищата могат да допринесат.“

___

Associated Press писателите Самуел Петрекин в Брюксел и Ян М. Олсен в Копенхаген допринесоха за този доклад. Отразяването на климата и околната среда на Associated Press получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР