Шест пакета промени в Закона за здравето бяха одобрени днес

...
Шест пакета промени в Закона за здравето бяха одобрени днес
Коментари Харесай

С вяла дискусия Здравната комисия одобри редица промени в ЗЗ на първо четене

Шест пакета промени в Закона за здравето бяха утвърдени през днешния ден от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание на първо четене.

Депутатите утвърдиха допълнения на закона, свързани с НЗИС, с регламентиране на оказването на първа помощ, с телемедицината, с въвеждането на Стратегически здравен съвет, с регламентиране на спомагателни отговорности на пациента, както и с мобилните медицински услуги.

Всички законопроекти с две изключения бяха препоръчани от депутати от ПП-ДБ, като този за регламентирането на първа помощ бе с присъединяване на депутати също от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, а последният план – за мобилните медицински услуги – бе на Има Такъв Народ.

Повечето оферти – като се изключи това за регламентиране оказването на първа помощ и това за мобилните медицински услуги, влизат за повторно в Народното събрание. Животът на предходното Народно заседание обаче не стигна те да извървят целия път от разглеждане в комисия до пленарната зала.

Вероятно затова, въпреки съвещанието да продължи към два часа и половина, полемиката по всички пакети от промени бе вяла и непроменяемо протичаше по един и същи метод: след представянето на предложенията и претекстовете към тях и изразяването на мнения от институции и неправителствения бранш думата взимаше Маргарита Генчева от „ Възраждане “, която обясняваше по какви аргументи групировката няма да поддържа дадения законопроект, а след нея същото показваше и проф. Андрей Чорбанов от „ ИТН “.

Единственото изключение от откритата още с първия пакет оферти скица бе последният законопроект – този на Има Такъв Народ, който Маргарита Генчева увери, че ще бъде подсилен от „ Възраждане “.

Принципните мнения на по-голяма част от институциите бяха позитивни във връзка с съвсем всички законопроекти. Изключение вършат два: предлагането за основаване на Стратегически здравен съвет на ПП-ДБ, както и това за мобилната здравна помощ на Има Такъв Народ. Основната рецензия на множеството институции във връзка с Съвета бе, че той дублира към този момент съществуващи структури. Законопроектът на Има Такъв Народ пък бе упрекнат в прекалено много неясноти.

Въпреки негативните мнения и многото въпроси към някои от текстовете обаче, с изискване за внасяне на редица промени сред първо и второ четене всички законопроекти бяха утвърдени от Комисията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР