Шест месеца след убийството на малтийската журналистка и блогърка Дафне

...
Шест месеца след убийството на малтийската журналистка и блогърка Дафне
Коментари Харесай

Журналисти от цял свят продължават разследванията на убитата Дафне Каруана Галиция


Шест месеца след убийството на малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция, 45 публицисти от целия свят, които са траяли работата й по следствие на корупцията в най-малката страна от Европейски Съюз, разгласяват тази седмица поразителните си заключения, съобщи Франс прес.

" Можете да убиете вестоносеца, само че не и известието му ", обобщава френският публицист Лоран Ришар, който започва преди три години плана " Забранени истории " за продължение на следствията на публицисти, които са били убити или хвърлени в пандиза.

" Проектът Дафне " е първият плод на тази самодейност. През последните шест месеца 45 публицисти от 18 медии от целия свят работиха с големия масив от документи, оставена от 53-годишната Каруана Галиция, убита на 16 октомври 2017 година с бомба, сложена под седалката на колата й.

В дребния свят на малтийската политика и стопанска система от Каруана Галиция се опасяваха всички, мнозина я мразеха, а някои й се възхищаваха, че посвети огромна част от живота си на осветление на корупцията на острова.

Често наричана " дамата Уикилийкс ", тя разкри някои от най-тъмните зони на малтийската политика, нападаше яростно министър-председателя Джоузеф Мускат, само че също и водача на опозицията. Тези офанзиви, постоянно груби и от време на време персонални, й завоюваха доста врагове.

Но както напомня специфичният сътрудник на френския ефирен канал Франс 2, нейният блог е имал 300 хиляди читатели, а популацията на Малта е 450 хиляди души.

Френският в. " Монд ", който взе участие в плана, стартира в сряда да разгласява две публикации - едната за хипотетичните връзки на Малта и властта в Азербайджан, показва Франс прес, а другата за малтийския бизнес с продажба на " златни паспорти ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР