Шест месеца след тежката катастрофа с автобус край ловешкото село

...
Шест месеца след тежката катастрофа с автобус край ловешкото село
Коментари Харесай

Шест месеца след разпореждането на Борисов мерките за безопасност в автобусите още се пишат

Шест месеца след тежката злополука с рейс край ловешкото село Микре, в която починаха 10 души, ограниченията за сигурност в публичните транспортни средства към момента не са признати. Става въпрос за концепцията във всички рейсове да има колани за всички пътуващи, които на собствен ред да бъдат принудени да ги поставят, както и видеорегистратори, които да записват в действително време пътната конюнктура към съответното возило.

Мерките бяха начертани на незабавно неделно съвещание при премиера Бойко Борисов на 19 ноември м.г. След него транспортният министър Ивайло Московски разгласи, че " с наредби в най-кратки периоди " ще се вкара обвързване всички транспортни средства, които извършват публичен транспорт, да бъдат оборудвани с колани за всички пасажери и видеорегистратори.

От отговор на въпрос на " Дневник " към Ивайло Московски, който даде брифинг за тежката злополука с шест жертви и над 20 ранени с рейс на автомагистрала " Тракия ", се разбра, че се е работило по тези ограничения, само че измененията в наредбите ще бъдат признати най-рано след няколко месеца. Първо ще бъдат признати три нови закона, които ще заменят настоящия закон за придвижване по пътищата. Техните текстове са подготвени и ще бъдат оповестени за публично разискване на 23 април. Едва откакто бъдат дефинитивно гласувани от Народното събрание, ще се трансформират и наредбите.

Днес министър Московски разгласи, че в по-новите транспортни средства има колани за пасажерите и допусна, че би трябвало да има такива и в авариралия рейс на компания " Юнион Ивкони ". Към момента няма информация, само че има догатки на специалисти, че пасажерите са били без колани.

На въпрос на публицисти дали има регламентирано обвързване пасажерите да употребяват колани в рейсовете министър Московски изясни: " Към момента не е наложително да се употребяват колани, само че както споделих новите транспортни средства са оборудвани с колани, само че явно не се употребяват ".

В настоящия закон за придвижване по пътищата обаче е записано, че всички пасажери би трябвало да употребяват системите за обезопасяване, с които са снабдени публичните транспортни средства. Предвижда се още пасажерите да бъдат осведомени за задължението да поставят колани от водача, посредством аудио-визуални средства или посредством табели. Не е известно дали до момента са правени инспекции за колани в рейсовете.

Днес министър Московски разгласи, че авариралият рейс на автомагистрала " Тракия " има уверение за техническа редовност и годен механически обзор, а лидерът сега на случая има годна карта за подготовка. Той заяви, че сега тече инспекция на фирмата-превозвач " Юнион Ивкони ".

Миналата есен рейс на същата компания се прекатурна в канавка на автомагистрала " Тракия ", а при случая имаше 17 потърпевши. Тогава министър Московски разпореди инспекция на " Юнион Ивкони ", а на въпрос на " Дневник " през днешния ден изясни, че са за откритите нарушавания са наложени санкции на забележителна стойност. Два месеца след случая съсобственикът на " Юнион Ивкони " Ивайло Константинов напусна Народното събрание, където бе народен представител от листата на ГЕРБ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Катастрофата на автомагистрала "Тракия " (49)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР