Шест месеца след началото на инвазията в Украйна, Русия е

...
Шест месеца след началото на инвазията в Украйна, Русия е
Коментари Харесай

Икономическите щети в Русия: По-скоро бавно изгаряне, отколкото бърз колапс

Шест месеца след началото на нашествието в Украйна, Русия е затънала в изтощителна война, която не бе в проектите ѝ, само че реализира триумф на различен фронт - даже петролната ѝ стопанска система да е в дълбока криза, тя се оказва доста по-устойчива от предстоящото.

" Шофирам в Москва и тапите са същите като преди, " споделя пред CNN Андрей Нечаев - министър на стопанската система на страната от ранния интервал на 90-те години.

Готовността на Китай и Индия да одобряват евтиния съветски нефт оказва помощ, само че Нечаев и други анализатори имат вяра, че спадът в съветската стопанска система към този момент е почнал и евентуално я чака нескончаем интервал на застоялост вследствие на западните наказания.

На повърхността не се е трансформирало кой знае какво, като изключим няколко празни магазина, в които в миналото се обитаваха западни марки, които напуснаха страната. McDonalds към този момент се споделя " Вкусно и точка ", а кафенетата на Starbucks отварят още веднъж под марката Stars Coffee.

Голямото изселване на бизнеси, поредицата от талази със наказания върху съветската финансова система и жизненоважния за нея енергиен експорт имат резултат, само че той не е подобен, какъвто мнозина са очаквали.

Начаев, който бе отпред на стопанската система на страната в някои от най-турбулентните ѝ интервали и оказа помощ тя да се трансформира в пазарна, отдава заслугата за тази разлика на Банката на Русия.

Да, рублата реализира рекорден спад по-рано през годината, откакто Запада замрази близо половината от съветските финансови запаси зад граница, само че по-късно означи напредък и сега се намира в най-хубавата си позиция по отношение на $ от 2018 насам.

Това се дължи главно на покачването на лихвeните проценти напролет, огромна част от което към този момент се е заличило. Сега те са по-ниски от преди войната, а централната банка споделя, че инфлацията, която доближи връх от съвсем 18% през април, се забавя и ще бъде сред 12 и 15% за цялата година.

Централната банка също преразгледа прогнозата си и за брутния вътрешен артикул за годината, като в този момент чака той да се свие с 4% до 6%. През април се считаше, че ще спадне с от 8 до 10%. Международният валутен фонд също чака стесняване от 6%.

Кремъл имаше изгода от това, че разполагаше с години да се приготви, ударен от глобите след анексирането на Крим през 2014.

" Напускането на Mastercard и Visa съвсем не засегна локалните заплащания, защото банката разполагаше със своя различна система, " разясни Нечаев.

През 2017 Русия сътвори кредитната карта Mir, която се появи със лична система за транзакции.

Има причина съветските последователи на McDonalds и Starbucks към момента да могат да ядат от обичаната си храна - от 2014 насам доста западни марки се поддадоха под натиска на държавното управление и локализираха веригите си за доставки. Така че когато фирмите напуснаха, бе елементарно построеното от тях да бъде купено и да продължи да работи с друга опаковка.

" Същите хора, същите артикули, същите доставки, " споделя Крис Уифър - един от основателите на Macro Advisory LTD - консултантска компания, която поучава редица интернационалните бизнеси в Русия и Евразия.

И до момента в който веригите за бързо хранене направиха относително лек преход, стабилността на съветската стопанска система в дълготраен проект надалеч не е толкоз сигурна и се обляга на енергийния бранш - несъмнено най-големият източник на доходи за държавното управление.

Международната енергийна организация твърди, че Русия е удвоила приходите си от продажбите на газ и нефт към Европа сред март и юли тази година, спрямо предходни. При това макар спада на количествата - с близо 75% по-малко газ е бил изнесен през последните 12 месеца.

Петролът е различен въпрос. Прогнозите на МЕА през март посочваха, че 3 милиона барела дневно трябваше да изчезнат от пазара от април поради глобите, само че това не се случи. Износът резервира равнищата си с дребен спад през лятото.

Важен фактор за това бе триумфът на Русия в опитите да открие нови пазари в Азия.

Според Хомаюн Фалакшали от консултантската компания Kpler по-голямата част от съветския нефт след началото на войната се е насочил към Азия. През юли делът е бил 56% спрямо едвам 37% преди година.

Между януари и юли тази година Китай е нараснал приема си на доста по-евтин съветски Урал с 40%, демонстрират данните на Kpler. Въпреки първичния блян на Пекин да сътвори усещане, че не заема страна в спора в Украйна, резултатите са красноречиви. Износът към Индия е повишен с повече от 1700%.

От основно значение ще бъде какво ще се случи, когато през декември влезе в действие ембаргото на Европа към 90% от доставките на съветски нефт.

Около 2 милиона барела дневно ще се окажат без покупател и до момента в който се чака част от тях да се насочат към Азия, специалистите се съмняват, че търсенето там ще бъде задоволително огромно, с цел да покрие цялото количество.

Фалакшали споделя, че Китай не може да купи още доста от съветския нефт, защото отбелязва спад в търсенето в страната и просто не се нуждае от доста повече от този характерен тип.

Цената също ще играе основна роля. Ще може ли Русия да си разреши да продължи да дава съществени отстъпки, с цел да си обезпечава нови пазари?

" Отстъпка с 30% на барел от 120 $ е едно, от 70 $ - напълно друго, " разяснява проблема Нечаев.

Бавното сриване на съветската стопанска система

Докато световната инфлация оказва помощ на съветския енергиен бранш, тя вреди на хората в страната. Също като европейските поданици, руснаците страдат от рецесия в цената на живот, която се задълбочава в допълнение от войната в Украйна.

Нечаев признава, че е обезпокоен: " Стандартът на живот, в случай че го измерваме по доходи, се върна обратно с 10 години. "

Руското държавно управление се пробва да се бори с наклонността, като изразходва все по-активно средствата си.

През май разгласи, че пенсиите и минималните заплати ще се повишат с 10%. Създаде система, съгласно която чиновниците на фирмите, които са прекратили активността си могат краткотрайно да се пренасочат към различен шеф, без да прекъсват контракта си. Плати 17 милиарда рубли, с цел да закупи облигациите на съветските самолетни компании, които бяха осакатени от възбраните за нахлуване във въздушното пространство на други страни и глобите, които попречват поддръжката и доставката на части от задгранични производители.

Именно сходни наказания като тези върху самолетната промишленост могат да имат най-дълбоко въздействие върху икономическите перспективни на Кремъл. През юни министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо сподели, че международният експорт на полупроводници за Русия се е сринал с 90% от началото на войната. Това осакатява производството на всичко - от коли до компютри. Според специалистите то ще остави Москва още по-назад в световната софтуерна конкуренция.

" Въздействието на глобите ще съставлява по-скоро постепенно изгаряне, в сравнение с бърз удар, " счита Уифър. " Русия е изправена пред евентуално дълъг интервал на застоялост. "

Начаев е още по-категоричен: " Икономическият спад стартира. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР