Шест месеца, след като бе избран за председател на Народното

...
Шест месеца, след като бе избран за председател на Народното
Коментари Харесай

КРАЙ: Падна главата на Никола Минчев

Шест месеца, откакто бе определен за ръководител на Народното събрание, юристът Никола Минчев бе отхвърлен от поста си. Импийчмънтът се случи след бурни близо 5-часови диспути в Народното събрание, инициирани от досегашния сътрудник на ръководещата коалиция сред " Продължаваме промяната ", Демократична България и Българска социалистическа партия - " ИТН ", като настояването за махането на Минчев от президиума бе подкрепено от цели 120 депутати.

В последна сметка, Минчев си потегля като депутат номер 1 откакто от 235 дали своят вот 125 поддържаха настояването за оставката му, 113 се възпротивиха, а 1 се въздържа.

В последното си изявление като ръководител той съобщи, че за него е чест преди всичко, че е влезнал в храма на държавността, както и че е бил повдигнат като пръв измежду равни на 3 декември 2021 година " Вярвам, че ръководителят счита, че в случай че парламентарният началник се изживява като началник, то тогава той не е началник ", сподели той.

И съобщи, че постоянно се е стремял да подхожда с почитание към всички депутати, както и да ги изслушва и да им дава думата, въпреки да си е навличал негативи, в това число от съдружните сътрудници на " Промяната ". " Всички тук сме определени от народа - харесва ни, не ни харесва, това е решил той. Ние сме тук и го представляване. И на мен ми се е желало нашата ПГ да е от 137, а не от 67 членове, само че съм бил търпелив. А поради тази приемливост човек от администрацията на Народно събрание ми сподели, че съм прекомерно добър за стандартите, открити в тази институция ", добави още Минчев.

И разгласи същинското съображение за настояването на главата му - а точно - новото болшинство, което желае да смъкна кабинета. " Влязох тук с готовност за смяна на един миг, който властваше до този миг. А в този момент новото болшинство твърдо ще го запази ", притеснява се Минчев. И съобщи, че в подобен парламент би било добре за него да не е ръководител. " Тези, които щяха да изчегъртват, в този момент желаят да изчегъртат мен ", не скри огорчението си младият правист. И пожела на наследника си обективност най-малко, колкото неговата.

Според новата коалиция в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", тази стъпка с махането му е единствено въведения към идния избор на съмнение, импортиран от депутатите на Бойко Борисов и предстоящо да бъде прегледан идната седмица.

Българска социалистическа партия, Демократична България и " Промяната " бяха безапелационни по време на целия спор, че Минчев не е направил никакво нарушаване във връзка със секретните документи, които външната министърка Теодора Генчовска трябваше да разкрие по повдигането на ветото над Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

А самият Минчев бе подложен на офанзива за това, че той отхвърли да насрочи секретно съвещание на Народно събрание, с цел да може Генчовска да разкрие грамите, с които разполага, пред депутатите. " Няма нито един рационален мотив за тази оставка ", сподели уверено заместникът на Минчев Мирослав Иванов.

Той отбрани съпартиеца си с думите, че вчерашните дейности на Минчев предотвратили да се основат следващите спекулации по тематиката " Македония ", а всички български жители са чули истината - а точно, че Кирил Петков не е водил двойна политика във връзка с РСМ на гърба на Външно. А в малко си изложение Иванов разгласи, че " Промяната " още веднъж ще завоюва парламентарните избори, стигне ли се до тях.

Един от малцината, заровили се в документите в секретното деловодство на Народно събрание - ген. Атанас Атанасов, водач на ДСБ (в състава на Демократична България и ръководещата коалиция - б.р.), съобщи изрично, че целият парламентарен епизод през днешния ден е " жалка история ". " Искате тези, които сглобявате новото болшинство, желаете да извършите ново държавно управление " Беров ", да си настаните комфортните хора и да продължи Бойко-Борисовата страна ", ядоса се водачът на ДСБ.

По създание за настояването за оставката на Минчев приказваха едвам няколко представители на парламентарните сили. По-скоро дебатът бе отвеян към разцеплението на групата на ИТН в последните дни, а от ГЕРБ и Движение за права и свободи упорстваха да разискват структурата и метода, по който актуалният Министерски съвет работи като нарекоха неведнъж премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев " мафия " и " знаци на задкулисието ", които само целели да облагодателстват компании.

Самите представители на изпълнителната власт не останаха длъжни на депутатите и няколко пъти се намесиха в дебата, като най-остър беше финансовият министър Асен Василев, който влезе в преден конфликт с водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Всички обаче, и от ръководещите, и от опозицията, означиха забележителното успокоение, демонстрирано по време на цялата полемика, изпълнена с процедурни хватки, обиди сред депутати и министри, персонални пояснения, от председателстващия съвещанието Кристиан Вигенин. Въпреки това се допуска, че институцията още веднъж ще оглави предходната шефка на Народно събрание по време на така наречен " къси " състава на Народно събрание - 45-о и 46-ото, Ива Митева от ИТН.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР