Шест иновативни български проекта са финалистите от страната ни в

...
Шест иновативни български проекта са финалистите от страната ни в
Коментари Харесай

Шест български проекта са финалисти в европейски енергиен акселератор


Шест новаторски български плана са финалистите от страната ни в европейския акселератор за справяне с енергийната беднотия - Social Innovation to Tackle Energy Poverty . Акселераторът е част от световната тактика на енергийния колос Schneider Electric да влага в казуса и в нововъведения в областта на енергетика. В понеделник, 20 май, два от шестте плана, бяха определени от паневропейско жури за присъединяване в 5-месечна експертна стратегия , посредством която ще получат достъп до български и задгранични софтуерни и бизнес ментори.

Резултатите бяха публично оповестени на тематично събитие в MOVE.BG , на което се организира и експертна полемика за капацитетите и провокациите пред енергийната (р)еволюция в България. Участници в полемиката бяха представители на всички заинтригувани страни - Министерството на труда и обществената политика, Софийска енергийна организация, Greenpeace Bulgaria, Центъра за проучване на демокрацията и Schneider Electric.

За първи път тази година акселераторът се концентрира върху страните от Централна и Източна Европа - район с рискови равнища на енергийна беднотия. България е страната с най-високи равнища измежду семействата по този индикатор. В търсене на новаторски решения на казуса, MOVE.BG реши да се включи като сътрудник на плана за България.

В края на април българско жури избра шест от общо единадесет претенденти за финалисти от България. Те бяха показани пред уредниците и пред европейското жури. Шестте плана са:

Gamera.eu - стартъп компания, която създава новаторски тип печка за дърва. Уредът употребява нов вид технология, с помощта на която понижава с 2-3 пъти потреблението на твърдо гориво и с сред 50 до 100 пъти замърсяването на въздуха по отношение на елементарните печки за дърва;

Playground Energy - българска компания, която основава новаторски вид детски площадки. Съоръженията преобразуват кинетичната сила от детската игра в светлини, звуци, безжична връзка с фонтани и други занимания, като по този метод стимулират децата да играят повече и да са по-щастливи, здрави и умни.

Ученически план от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов ” - електрически велосипед със слънчеви панели, който учениците употребяват за напредване до учебно заведение, като по времето на престой колелото се зарежда от слънцето.

Колелото икономисва финансови средства, които семействата могат да употребяват за други нужди;

Втори училищен план от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов ” - новаторска система за дизайн, която употребява отпадния артикул от пластмасата за обшивка на стени и тавани. Чрез плана се опазва природата като в същото време се освежава интериора на домовете и се възстановяване тяхната топлоизолация;

Технократи - български център за просветителни стратегии и курсове за възпитаници с фокус върху възобновимата сила, замърсяването и различните източници като водород. Проектът работи за схващане и осъзнатост измежду обществото по тематиките за опазването на природата и потребността от рециклиране;

Енергийна агенция-Пловдив - организацията е основана през 2000 година като първата енергийна организация в България по стратегия SAVE II на Европейската комисия. ЕАП е научно-изследователска организация, която създава и осъществя механически, екологични и обществени нововъведения в региона на електрическата енергия и ВЕИ, енергийно ефикасните инженерни решения, енергийната беднотия, биогоривата и др

На 17 май паневропейско жури избра два плана от България за присъединяване в 5-месечната акселераторска стратегия. Избраните планове са:

Програмата продължава до края на ноември, когато финалистите от всички страни ще показват напредъка си пред европейски специалисти в Брюксел и ще се борят за безплатна финансова поддръжка.

За първи път тази година български планове получиха късмет да вземат участие в “Social Innovation to Tackle Energy Poverty”, проведен от интернационалната организация за обществени нововъведения Ashoka и фондацията към Schneider Electric . MOVE.BG e сътрудникът за България.Програмата се организира под егидата на организацията за нововъведения към френския президент Foundation de France . Румъния, Полша, Унгария и Чехия също вземат участие в акселератора.

MOVE.BG e платформа на създаващите хора. Търсим новаторски решения за социална смяна, работим за стабилно развиване и утвърждаваме просвета на конструктивен разговор, интензивно водачество и споделени полезности.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР