Шест години би бил реалистичен период за изграждането на няколкото

...
Шест години би бил реалистичен период за изграждането на няколкото
Коментари Харесай

Регионалният министър: За 6 години би могло да се изградят няколкото нови моста над Дунав

Шест години би бил реален интервал за построяването на няколкото нови моста над Дунав, считано от датата на подписването на съглашение с Румъния за всеки един от тях, в случай че не борим възможни дълги правосъдни обжалвания. Това сподели вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на работно съвещание за развиването на стратегическите инфраструктурни обекти и за новата стратегия за ремонт на пътищата.

Става въпрос за мостовете Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. В най-напреднала фаза са диалозите с румънската страна за моста при Русе, който ще е и начало на автомагистралата Русе - Велико Търново, само че по него не се е стигнало до възлагане на капиталово изследване.

Министърът посочи, че за оборудванията би трябвало да се възложат изследвания, да се дефинират най-подходящите места за устоите им, за проектирането на структурата, би трябвало да се създадат и отчуждения на земи. Тези процеси би могло да завършат след две години в най-хубавия вид, след което да се получи позволение за строителство. По време на съвещанието беше напомнено, че строителството на моста при Видин е лишило към четири години, дружно с методите от българска и румънска страна.

За плана за тунела " Петрохан ", който е дълъг съвсем 7 км и ще бъде с магистрални габарити, се планува до 2026 година да има позволение за градеж. А поради сложността му, вероятно през 2031 година се планува да има трасе по това направление от Дунав мост при Видин до столицата, като в този план влиза и построяването на тунела.

Финансирането към момента е в предварителен стадий, като има визия планът да бъде препоръчан за финансиране по самодейността " Три морета ".

За автомагистрала " Черно море ", която ще е дълга към 100 км, при най-хубаво стичане на събитията, може да се чака до края на 2027 година да бъдат преминати всички стадии, нужни за приемане на позволение за градеж. Поне пет години ще са нужни за строителството на автомагистралата, от която ще има прави до курортните градове.

Около 3 милиарда лв. са нужни общо за трите плана - за автомагистралата Русе - Велико Търново, за обходния път на Габрово с тунела под Шипка и за сектора от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.

По новата оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност ", се чака да получим 1,1 милиарда лв. и за оставащите 1,9 милиарда лв. ще би трябвало да се търси финансиране, уточни министър Караджов.

Очаква се до 2030 година автомагистралата Русе - Велико Търново да бъде приключена, а през 2028 година да е подготвен един от наситените на пътни катастрофи сектори Русе - Бяла, добави Караджов.
 4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина: държавно управление възнамерява 12 милиарда лв. за инфраструктура
4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина: държавно управление възнамерява 12 милиарда лв. за инфраструктура

Министрите са подготвени с проектобюджета, до края на януари го внасят за гласоподаване в парламента
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР