Спасяването продължава след деца, блокирани в кабинков лифт, висящ над пропастта на Пакистан

...
Шест деца и двама учители са блокирани в гондола, висяща
Коментари Харесай

Шест деца и двама учители са блокирани в гондола, висяща на 274 метра (900 фута) над пропаст в Пакистан, след като кабел се скъса и силните ветрове пречат „изключително рискована“ хеликоптерна спасителна мисия, казват служители.

Децата, които са блокирани от 7 сутринта (02:00 GMT), са използвали гондолата, за да стигнат до училище в планински район в Батаграм, на около 200 км (125 мили) северно от Исламабад, казаха служители.

Националният орган за управление на бедствия каза в изявление, че кабелът се е скъсал в услугата на лифта и два армейски хеликоптера са били изпратени за спасителна операция, след като опитите за отстраняване на повредата са били неуспешни.

Гондолата заседна наполовина в пропаст и се увисна на един кабел, след като другият се скъса, каза Шарик Риаз Хатак, служител на спасителната служба на мястото, пред агенция Ройтерс.

„Едно дете е припаднало от топлина и страх“, каза Хатак.

Спасителната мисия е сложна поради поривистите ветрове в района и факта, че перките на ротора на хеликоптера рискуват допълнително да дестабилизират гондолата, каза той. И двата военни хеликоптера кръжат близо до заседналия кабинков лифт, добави той.

„За бога, помогнете ни“

„За бога, помогнете ни“, каза Гулфраз, мъж, заседнал в кабинковия лифт, пред пакистанския телевизионен канал Geo News по телефона, потвърждавайки, че на борда има осем души.

„Изминаха почти пет часа, откакто останахме във въздуха. Ситуацията е толкова зле, че един човек вече е припаднал. Хеликоптер пристигна, но си тръгна, без да извърши никакви операции.“

Един служител по сигурността, говорейки при условие за анонимност, каза, че в тази „изключително опасна и рискована операция“ участват войски на специалните служби, обучени в операции с въздушни прашки.

„Пакистанската армия полага всички усилия за спасяване на блокираните хора в асансьора“, каза служителят.

Хората, които живеят в северните планински райони на Пакистан, често използват седалкови лифтове за транспорт от едно село до друго.

Местният Абдул Насир Хан каза, че децата отиват в гимназия в Батангай в Алай.

Служебният премиер Anwaar-ul-Haq Kakar изрази загриженост в публикация в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

„Също така наредих на властите да извършат проверки за безопасност на всички такива частни седалкови лифтове и да гарантират, че те са безопасни за работа и използване“, каза той в публикация.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР