Шест български банки ще бъдат гледани под лупа от Европейската

...
Шест български банки ще бъдат гледани под лупа от Европейската
Коментари Харесай

Шест български банки на изпит пред Европейската централна банка

Шест български банки ще бъдат гледани под лупа от Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще им извърши цялостна оценка, стана ясно от известие на Българска народна банка. Това е по искане на България за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ.

Цялостната оценка е наложителна част от процеса на определяне на тясно съдействие сред ЕЦБ и националния способен орган на страна членка на Европейски Съюз, чиято парична единица е друга от еврото.

На оценка ще бъдат подложени следните шест банки:

- УниКредит Булбанк АД

- Банка ДСК ЕАД

- Обединена българска банка АД

- Първа капиталова банка АД

- Централна кооперативна банка АД

- Инвестбанк АД

Прегледът на качеството на активите и стрес пробата ще се основават на методологиите, които банковият контрол в ЕЦБ ползва в постоянните си цялостни оценки на банките с настояща подредба като значими или с опция да станат значими по смисъла на член 6, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1024/2013.

Процедурата ще стартира през ноември 2018 година, а резултатите - в агрегиран тип и поотделно за всяка банка - се чака да бъдат оповестени през юли 2019 година Крайната дата за задачите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 година, оповестяват о6ще от Българска народна банка.

България би трябвало да отговори на доста условия, с цел да бъде призната в Единния контролен механизъм (ЕНМ), оповестяват от Европейската централна банка.

Те са избрани в член 7 от Регламента за ЕНМ1.

По-конкретно, този развой включва:

1. Осигуряване на спазването от страна на Българска народна банка на всички насоки или претенции на ЕЦБ;

2. Предоставяне на цялата информация за откритите в България кредитни институции, която може да е нужна на ЕЦБ за осъществяването на цялостна оценка на тези кредитни институции;

3. Приемане на съответстващи национални законодателни актове, с които да се подсигурява, че Българска народна банка ще бъде задължена да одобри всяка изискана от ЕЦБ мярка във връзка с кредитните институции.

След като тези условия бъдат изпълнени, ЕЦБ ще извърши оценката си и ще одобри решение по настояването на България за определяне на тясно съдействие, като, ако то е използвано, неговата начална дата ще зависи от постигнатия прогрес в използването на възможните ограничения, оказали се нужни в следствие от цялостната оценка.

От ЕЦБ прецизират още, че даже да бъде открито тясно съдействие с България и страната ни да стане участник в Единния механизъм за преструктуриране, българските банки няма да получат достъп до европейско финансиране.

Общите цели на всяка цялостна оценка, която ЕЦБ прави, са следните:

1. Да усъвършенства качеството на наличната информация за положението на банките

2. Да открие проблемите и да приложи нужните корективни дейности

3. Да реши дали банките са същностно постоянни.

По-специално, прегледът на качеството на активите има за цел да дефинира адекватността на оценката на експозициите в салдото, а стрес пробата - да оцени устойчивостта на банките на усложнен макроикономически сюжет, който в типичния случай включва стопански спад. И двата съставния елемент са съсредоточени основно върху рисковете за капитала.

Други области на риск като да вземем за пример ликвиден риск, операционен риск и изпиране на пари не влизат в обсега на оценката. За да се обезпечат условия на равнопоставеност, цялостната оценка ще бъде осъществена чрез най-актуалните налични методологии (връзка), както за прегледа на качеството на активите, по този начин и за стрес теста, оповестяват още от ЕЦБ.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР