Шест асоциации, представляващи земеделски производители и производители от секторите на

...
Шест асоциации, представляващи земеделски производители и производители от секторите на
Коментари Харесай

Европейски земеделски организации искат мерки срещу вноса от Украйна

Шест асоциации, представляващи аграрни производители и производители от секторите на захар, зърнените култури/маслодайните семена, птиче месо и яйца, изпратиха писма до министрите на земеделието на всички страни-членки на Европейския съюз. Те показват мощна угриженост по отношение на въздействието на неограничения импорт от Украйна и нуждата да се подчертае пред Европейска комисия нуждата от надлежно адаптиране на идващите самостоятелни търговски ограничения за Украйна. Писмата са подкрепени и от Български фермерски съюз, който е член на европейската организация на земеделските производители COPA - COGECA.

Преди да навлезем допълнително детайлности, за нас е значимо да подчертаем, че съветската експанзия против Украйна е неприемлива и като Европейски Съюз е наш дълг, само че и интерес като европейци, да продължим да поддържаме украинските жители. Ето за какво ние, като производители, сме подготвени да дадем своя принос в напъните на Европейски Съюз да помогне на Украйна. За страдание считаме, че понастоящем тези старания са незаслужено разпределени сред жителите на Европейски Съюз, като селскостопанският бранш носи непропорционална и неустойчива тежест, пишат те. 

Асоциациите, които са създатели на писмата са следните: AVEC - Асоциация на преработвателите на птиче месо и търговията с птиче месо в страните от ЕС; CEFS - Европейска асоциация на производителите на захар; CEPM - Европейска конфедерация за произвеждане на царевица; CIBE - Международна конфедерация на европейските производители на цвекло; Copa-Cogeca - обединеният глас на земеделските производители и техните кооперативи в Европейския съюз и EUWEP - Европейски съюз за търговия на едро с яйца, яйчни артикули, домашни птици и дивеч. 

Те пишат следното: " Опасяваме се, че в случай че механизмът за безграничен импорт с Украйна се резервира в настоящия си тип, без да се приспособява, оцеляването на производителите от Европейски Съюз като цяло и изключително на производителите на зърнени култури, маслодайни семена, птиче месо, яйца и захар ще бъде застрашено. В момента Европейска комисия на най-високо ниво завърши текста на подновяването на съглашението с Украйна. Ето за какво се надяваме, че в Съвета по селско стопанство и риболовство ще наблегнете на този извънредно значим въпрос и ще наградите Комисията да предложи текст, който да разреши решение, запазващо както оцеляването на европейските аграрни производители, по този начин и поддръжката за Украйна.

Реалността е такава, че либерализацията на търговията с Украйна оказва мощно въздействие върху селскостопанските пазари на Европейски Съюз. Внесените количества са се нараснали повече от два пъти за зърнените култури, маслодайните семена и птичето месо, а за яйцата - 6 пъти. Що се отнася до захарта, износът от Украйна за пазарната 2022/2023 година се е нараснал 20 пъти спрямо интервала преди либерализацията на търговията. Тези количества не се поемат от пазара, което оказва съществено влияние върху производителите от Европейски Съюз.

Тази обстановка просто стана нетърпима за доста производители в прилежащите страни, само че към този момент се популяризира и в останалите държави-членки на Европейски Съюз и се утежнява месец след месец, като вносните количества се усилват. Виждаме, че земеделските производители във Франция, Белгия, Германия, Австрия, Нидерландия и Испания също са наранени от ден на ден и повече.

Опасяваме се, че в случай че не се предприеме нищо в помощ на тези аграрни производители, недоволството ще нарасне и поддръжката за Украйна ще намалее като цяло. Освен това се притесняваме, че в случай че не разгледаме този въпрос на ниво Европейски Съюз, ще застрашим единството и целостта на единния пазар.

Ето за какво се надяваме, че при подновяването на съглашението, Европейска комисия ще предложи някои промени, с цел да се облекчи тежестта върху производителите от Европейски Съюз. Не желаеме да се връщаме към ограниченията, които имахме в Споразумението за асоцииране, защото производителите от Европейски Съюз са подготвени да дадат своя принос, в случай че се вкарат някои ограничения, които да подсигуряват, че тежестта им ще бъде понижена. Затова предлагаме посочените по-долу ограничения, само че, несъмнено, сме отворени за всяко друго решение, което би имало същия резултат:

• Създаване на система, която да подсигурява, че местоназначението на всички колета украински селскостопански артикули се дефинира преди влизането им в Европейски Съюз, и въвеждане на система, която да подсигурява, че украинските артикули доближават до това предназначение и не се озовават другаде.

• Въвеждане на прагове за импорт на всяка селскостопанска стока, подлежаща на либерализация на търговията, въз основа на средногодишната или тримесечната стойност за комбинираните години 2021 и 2022. За всички артикули, импортирани над този предел, следва да се изисква да бъдат изнасяни отвън Европейски Съюз, и затова единствено за директно прекосяване през територията на Европейски Съюз. Измерването на количествата ще се основава на системата за наблюдаване на Групово дело " Данъчно облагане и митнически съюз ".

Тези ограничения няма да облекчат напълно тежестта върху производителите и към момента ще се изискват обилни старания от тяхна страна, само че най-малко биха могли да го създадат по-жизнеспособно и да обезпечат по-добро систематизиране на напъните за подкрепяне на Украйна сред всички жители на Европейски Съюз, както и да подсигуряват, че украинските артикули ще намерят своите обичайни пазари и отвън Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР