Шерил Сандбърг напуска Meta като една от най-популярните и успели

...
Шерил Сандбърг напуска Meta като една от най-популярните и успели
Коментари Харесай

Шерил Сандбърг продала акции на Meta за $1.7 млрд за последното десетилетие

Шерил Сандбърг напуща Meta като една от най-популярните и съумели дами в софтуерната сфера и след продадени акции на компанията на стойност над 1.7 милиарда $.

Сандбърг разгласи в сряда, че напуща поста основен действен шеф на Meta, известна преди този момент като Фейсбук, след 14 години в компанията. Tя ще остане част от борда на шефовете.

Личното положение на Сандбърг се прави оценка на 1.6 милиарда $, съгласно Forbes, което я прави втората най-богата жена в софтуерната сфера след Мег Уитман, която преди време оглавяваше Hewlett Packard Enterprise и разполага с 3.2 милиарда $, съгласно Forbes.

Сандърс също по този начин е един от дребното милиардери, които не са основни изпълнителни шефове или създатели на компания.

Много корпоративни ръководители не продават акциите си като проява на доверие в техните компании, само че Сандбърг продаваше нападателно и методично акции на Фейсбук (сега Meta).

През последното десетилетие Сандбърг е продала над 75% от акциите си посредством постоянно планувани стратегии за продажба на бумаги. Тя е пласирала общо над 22 милиона акции на стойност над 1.7 милиарда $, съгласно данни на VerityData. В взаимозависимост от метода, по който са употребявани вариантите и са осъществени продажбите на книжата, които е получавала от компанията, цената може да е и по-висока, съгласно друга Smart Insider, която я прави оценка на близо 1.9 милиарда $.

“Нейните продажби през последното десетилетие я вършат един от най-големите инсайдъри продавачи на акции в САЩ”, споделя Бен Силвърман от VerityData.

Говорител на Сандбърг е декларирал, че тя е получила общо 48 млн. акции и варианти за времето си в компанията. Около 20 млн. са продадени за налози, а тя е продала 22 млн. от оставащите 28 млн. посредством програмата за предварителни продажби 10b5-1.

Сандбърг е продавала акциите си на най-различни цени с повишаването на книжата на Фейсбук. Акциите на Фейсбук бяха с цена от 38 $ при IPO-то на компанията през 2012 година и доближиха връх от 382 $ за брой през септември.

Средната продажна цена на Сандбърг за последното десетилетие е 79.10 $ на акция, съгласно VerityData, като за последно тя е продала бумаги през октомври 2019 година

Сандбърг има още близо 1.5 млн. акции на компанията с сегашна пазарна стойност от към 290 млн. $ в попечителски фонд, от който могат да бъдат изтеглени. Тя има и 333 642 акции, които към момента не са влезнали в нейно владеене, като някои от тях може да влязат преди да напусне.

Акциите на Meta затвориха на цена от 198.86 $ за брой през вчерашния ден.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР