Шенгенското пространство за свободно движение в Европейския съюз трябва да

...
Шенгенското пространство за свободно движение в Европейския съюз трябва да
Коментари Харесай

Макрон иска цялостна реформа на Шенгенското пространство

Шенгенското пространство за свободно придвижване в Европейския съюз би трябвало да се ръководи чрез постоянни министерски срещи сходно на еврозоната. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, представен от Ройтерс.

По думите му това може да се случи още идващия месец.

Опасенията за националната сигурност, вълните от миграция и последно пандемията от ковид доведоха до възобновяването на граничния надзор в Шенгенската зона и до доста рецензии за метода, по който той действа, подкопавайки правилото за свободно придвижване, който беше приветствано като основно достижение в Европа в интерграцията на страните от континента след Втората международна война.

Говорейки пред министрите на правораздаването и вътрешните работи от Европейски Съюз, Макрон през вчерашния ден предложи основаването на „ Шенгенски съвет “, който да прави оценка по какъв начин действа пространството за свободно придвижване, да взема общи решения за него и да улеснява съгласуването предприемане на дейности по време на рецесия.

„ Този Съвет може да стане лицето на мощна, предпазена Европа, която се усеща удобно във връзка с контрола върху границите си, а затова и върху своята орис “, Макрон при посещаване в град Туркоен, Северна Франция.

Той означи, че Съветът може да бъде основан още на идната среща на министрите на правораздаването и на вътрешните работи на 3 март.

Въвеждането на сходни промени ще изисква поддръжка от другите страни членки на Европейски Съюз, въпреки че представителите на Франция споделят, че за задачата не са нужни корекции в договорите на Европейски Съюз.

От години Европейски Съюз е надълбоко разлъчен по тематиката за миграцията и за контрола на общите външни граници на Шенген.

Макрон, който  ще се бори за преизбиране на президентските изборите през април, сподели, че малко по малко някои страни може да бъдат извоювани към това предложение.

„ Длъжни сме да реформираме Шенген. Не може да има независимост на придвижването, в случай че не направляваме външните си граници “, съобщи той.

Франция предложи също основаването на механизъм за незабавно реагиране, който може да бъде задействан при пораждане на опасност за външните граници на съюза.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР