Схемата, при която държавата ще поеме 60% от заплатите на

...
Схемата, при която държавата ще поеме 60% от заплатите на
Коментари Харесай

Схемата 60:40 за заплатите тръгва от утре

Схемата, при която страната ще поеме 60% от заплатите на чиновниците с прекратена активност поради Covid-19 в частния бранш, започва от на следващия ден, оповестиха министрите на финансите и обществената политика Владислав Горанов и Деница Сачева.

За дотациите ще могат да аплайват два вида бизнеси.

Едните са секторите с прекъсната активност въз основа на забранителната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 13 март - търговия на дребно, сухопътен и въздушен превоз, хотелиерство, ресторантьорство, заведения, прожектиране на филми, туристически организации, образуване на конгреси и изложби, частни детски градини, актьорска, креативна, спортна активност и други стопански действия в селища с наложена карантина като да вземем за пример Банско. Тези сектори могат да подават документи още от на следващия ден електронно в Агенцията по заетостта. До 7 дни ще получат решение от институцията, а до 5 дни по-късно ще си вземат и парите от Национален осигурителен институт. За тези компании няма да има потребност да потвърждават спад на приходите.

Става дума за 289 000 работещи, а поемането на 60% от техния застрахователен приход ще коства на бюджета към 135 млн. лева месечно, разгласи министър Деница Сачева.

Всички останали компании в частния бранш като се изключи земеделци, банки и застрахователи и частни учебни заведения, ще могат да аплайват за дотациите, при изискване че имат минимум 20% спад в приходите от продажби за март 2020 година по отношение на март 2019 година Те също могат да аплайват за подпомагането от на следващия ден, стига да показват нужните документи за спад на постъпленията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР