Схема за злоупотреба със средства от държавното общественото осигуряване разбиха

...
Схема за злоупотреба със средства от държавното общественото осигуряване разбиха
Коментари Харесай

8 г. медицински център бълва фалшиви болнични, за година НОИ изплатил 1,5 млн.лв.

Схема за корист със средства от държавното публичното обезпечаване разрушиха от полицията и Агенцията за медицински контрол, съобщава Министерство на вътрешните работи.



Служителите от отдел „ Икономическа полиция " в Главна дирекция " Национална полиция " са почнали инспекция по сигнал за корист със средства след издадени неистинен болнични листове. Сигналът е подаден от Националния застрахователен институт (НОИ).

В хода на следствието е открито, че в състава на обща лекарска комисия на медицински център в София, с клон в Перник, е вписано името на държавен чиновник от Национален осигурителен институт, който в никакъв случай не е бил част от сходна конструкция, като по този метод е осъществена и корист с неговите персонални данни.

Установено е, че за интервала от 16 февруари 2015 година до 4 ноември т.г. комисията е издала общо 5805 болнични листа за краткотрайна нетрудоспособност.

Само за 2023 година изплатената сума от публичното обезпечаване за издадените болнични листове от същия медицински център е била 1 404 611 лева

В хода на подхванати процесуални дейности в кабинетите на медицинския център, извършени на 8 декември т.г. от чиновници на „ Икономическа полиция ", с присъединяване на контролните органи на Изпълнителната организация „ Медицински контрол ", са събрани данни за осъществено закононарушение – издадени неистинен и с погрешно наличие документи и болнични листове за краткотрайна нетрудоспособност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР