Схема на кацането на “Хакуто-Р. Image credit : ispace Айспейс,

...
Схема на кацането на “Хакуто-Р. Image credit : ispace Айспейс,
Коментари Харесай

Екипът на частната мисия Хакуто-Р насрочи кацането на Луната за 25-ти април!

Схема на кацането на “Хакуто-Р ”. Image credit: ispace

Айспейс, компанията, която е основател и оператор на частната задача “Хакуто-Р ”, оповести по кое време се чака да е кацането на Луната: на 25-ти април. Спускаемият уред също по този начин е извършил сполучливо всички маневри в окололунна орбита и е в положително техническо положение.

Очаква се историческото кацане на комерсиалната лунна задача да бъде излъчено онлайн, като линкът към видеострийма ще бъде оповестен в близко бъдеще. Излъчването ще бъде извършено от Центъра за ръководство на задачата в Токио, Япония.

Кацането ще стартира в 18:40 ч. българско време от 100-километрова окололунна орбита, като целият развой се чака да отнеме час. В случай, че зародят компликации, аварийни дати за втурване има на 26-ти април, 1-ви май и 10-ти май.

Няма никакъв спор, че кацането на Луната е съществено предизвикателство за една частна компания като айспейс. Досега това е постигано само от галактическите стратегии на страни, освен това единствено на три – Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай. Други страни също са се опитвали, само че не са успявали – през 2019 година индийският спускаем уред “Викрам ” се разруши при опита за прилуняване, а предходната година японският уред “Омотенаши ” въобще не излъчи сигнал измежду изстрелването му като второстепенен потребен товар на “Артемис 1 ”. Що се касае до частния бранш, дали лунното кацане няма да се окаже прекомерно огромен залък за него? Надали – единствено преди 15 години мислехме, че е невероятно частна компания да изстреля независимо неестествен сателит към Земята. Днес доста други го вършат, а една компания, СпейсЕкс, дори извозва астронавти. Със сигурност ще пристигна времето, когато постоянните частни полети до Луната ще са всекидневие.

Напомням на читателите, че айспейс е интернационална галактическа компания с офиси в Япония, Съединени американски щати и Люксембург и над 200 служащи в целия свят. Фирмата е профилирана в градежа на лунни спускаеми апарати и луноходи и нейната цел е основаването на нискобюджетни транспортни услуги до естествения ни сателит.

За преследването на тази задача айспейс-САЩ е част от екип, управителен от Дрейпър, който би трябвало да извърши контракт на НАСА, предусещащ доставката на потребни товари на противоположната страна на Луната.

Айспейс-Европа пък е определена от ЕКА да взе участие в програмата “Проспект ” за извличането на вода от лунния грунд.

Дебютната задача на айспейс “Хакуто-Р ”, чието кацане чакаме през този месец, бе изстреляна през декември с ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”. В ход са подготовката и планирането на други две задачи.

За повече информация: айспейс

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР