Шелти е умалително и симпатично име за едно изключително приятно,

...
Шелти е умалително и симпатично име за едно изключително приятно,
Коментари Харесай

Характер и поведение на шелти

Шелти е умалително и симпатично име за едно извънредно прелестно, благо, отзивчиво и мъдро куче - Шетландската овчарка. Някои хора одобряват породата като мини вид на колитата, само че това не е напълно тъкмо определение, тъй като постоянно това куче доближава прилични размери.

Ако би трябвало с едно изречение да се обрисува цяла порода, това ще бъде четирикрак другар в ролята на управител в предишното и в ролята на най-нежния сателит в сегашното.

Рядко някоя кучешка порода може да покаже толкоз приятелско и нежно разположение по отношение на стопанина си. Привързаността му е отвън всякакво подозрение, само че това не трябва да заблуждава никого. Шелти не толерира жестоко отношение към себе си, въпреки че не може да се чака да покаже раздразнителност или експанзия.

Това интелигентно животно има отлична самокритика. Има самостоятелен темперамент и фина тактичност. Ако притежателят е ангажиран, шелти е задоволително тактична животинка, с цел да не го тормози.

Няма потребност кучето да бъде подтиквано да играе. По всяко време шелти се причислява към заниманията и обича груповите игри. Характерно за породата шелти е, че слуша единствено един притежател. Това е прекомерно изненадващо, като се има поради, че съжителства сполучливо. С всевъзможни домашни любимци, няма проблем да се сприятели и с котка.

Този тип овчарка е част от породи, които са доста лесни за подготовка и дресура. Умно, схватливо и изгарящо от предпочитание да угоди на стопанина си, това е шелти по темперамент и по тази причина елементарно се учи на всякакви трикове. Може да бъде превъзходен другар на детето, защото се отнася с обич и грижа към дребните членове на фамилията.

Тъй като е мъдро и общително животно, шелти изненадва прелестно с богат репертоар от кучешкия език - от викове, до мощен лай и ръмжене. По подобен метод кучето се пробва да беседва със стопанина си.

 Шелти

Тежки тренировки с тази порода не могат да се организират. Не е удачно и чужд да се пробва да тренира кучето, то няма да толерира това. Със притежателя обаче с наслада взе участие в спортни действия, а дългите разходки са наложителни.

Тъй като е непрекъснато заобиколено от хора, шелти не обича самотата. При непрекъснато занемаряване единствено у дома, кучето може да стане неконтролируемо. То се нуждае от любов и внимание, които да получава всеки ден.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР