Шегувам се донякъде с първата част на заглавието... Ако не

...
Шегувам се донякъде с първата част на заглавието... Ако не
Коментари Харесай

Върнете Цацаров - поне имаше класа! Но пък при Гешев е по-весело

Шегувам се ненапълно с първата част на заглавието... Ако не съществуваха Цацаров, неговите механизми и въобще неговият и на предшествениците му мироглед за прокуратурата, надали щеше да се случи явлението " Иван Гешев - основен прокурор ".

През мандата си, белязан с някои от най-сериозните разломи в връзките с Брюксел по тематиката с прокуратурата, Цацаров несъмнено имаше нелеки задания. Факт е, че от някои рецесии - като да вземем за пример прословутото искане за одит на прокуратурата от западни специалисти, излезе с подобен гръмък пирует, че най-после се получи нещо като ласкателен отчет за него (отделна тематика е дали у един западен магистрат е останал потенциал за осъзнаване, че при съществуване на " завладени " институции всяка нормативна база - даже най-хубавата, предстои на брутално покваряване, б.р.).

Отношението на предходния основен прокурор беше ясно – разбиране с мигане към опциите на тези " там ". Брюксел, Париж, Европейски съд по правата на човека, Люксемург - все тая...

Веднъж в една своя лекция в Софийския университет Цацров сподели, че предпочитал хората, които практикуват правна просвета тук, в сравнение с тези, които " практикуват чиновничество в Брюксел " (така и нямаше кой да го пита - като сме такива специалисти, за какво ония там живеят, без да им крадат 50% от публичните поръчки и началник на охранителна компания не смее да каже за министъра на правораздаването, че " следва доста да страда ". Но както и да е.)

Той също по този начин се подвигна с цяла делегация расови представители на " здравите сили " - тогавашния ръководител на Върховен административен съд Георги Колев, шефката на инспектората - към момента несменяема! - Теодора Точкова и отиде в Брюксел да ги убеждава на място по какъв начин няма смисъл да се продължава Механизмът за съдействие и инспекция. Като постоянно подмяташе, че е останала единствено " инспекцията ". Това удивително събитие (така и съвсем не намерило отражение у нас) стана по покана на – кой мислите? Емил Радев от ГЕРБ - острието им, когато се постанова да се изяснява или по-точно отбранява в Европа позицията, че няма, нямало е и не може да има какъвто и да било проблем с българската прокуратура.

Цацаров хем е надълбоко уверен, че те в никакъв случай не могат да „ вдянат “ до каква степен са стигнали нещата у нас, че тромавостта, буквоядството им и бързането за обяда ги вършат „ безвредни “, хем постоянно е показал нещо като почит - незабравяне, че точно от тези там зависи да не престават да отпускат евромилиардите на същите лица у нас. Срещу които той - Цацаров, и подчинената му институция по този начин и не внесоха нито един непокътнат обвинителен акт за 7 години.

Гешев в противен случай, очевадно отиде на летище Завентем с куфари, цялостни с „ аз обичам да се вършим на вманиачен “. И искрено се бъзика, изцяло уверен в превъзходството си пред домакините.

Първо – през днешния ден изиска „ по-сериозен разговор “ с европейските институции и по-сериозен мониторинг (?!) за върховенството на правото в България. Това е тъкмо противоположното на това, което и той, и патронът му Цацаров постоянно са артикулирали.

Второ – изнесе през границата опорните си точки, които тук вървят (а за какво и там да не извървят?!):

Че " войната сред институциите " сега - която в действителност не е никаква " война сред институциите ", а опити на Министерство на вътрешните работи, съда и правосъдното министерство да финтират законово закованото всевластие на прокуратурата - пречи на триумфите в битката с престъпността (Например, спецсъдът е действително конструиран през 2011 година, работи от 2012 година, допреди 10 месеца на власт бяха Бойко Борисов, Данаил Кирилов и сие – не излиза наяве тогава кой е пречел на пустите „ триумфи “ толкоз дълги години).

Както и сподели, че в послединте месеци съществено се заличавал простигнатият прогрес на България? Кой прогрес? Така и не излиза наяве за какво тогава е там – с цел да обере букети и шоколадови бонбони за " постигнатия прогрес " ли?

Гешев отиде със забележителната мантра, която тук може и да върви пред читателите на " тези медии ". Че...

"... Манипулативно и по неприемлив метод тези лица (олигарсите и бандитите, б.р.) насочваха нагнетената против изпълнителната власт гражданска сила против прокуратурата и основния прокурор, с цел да ѝ попречат на работата, с цел да осуетят следствия и да предотвратят изправянето на отговорни лица пред самостоятелния български съд ".

Последното е откъс от забележителния му 32-страничен пасквил до 67 получатели - западни посолства, Европейска комисия, Екологичен потенциал, Венецианска комисия и така нататък

Всъщност е тъкмо противоположното – " гражданскатата сила " излезе на улицата 2 часа откакто Бюрото по отбрана влезе в Президентството, а не след някое разпореждане на Министерския съвет.

Вижте какво още написа пресцентърът му за днешното посещаване:

" Иван Гешев изрази задоволеност от опцията персонално да запознае представителите на Мониторинговата група с елементи от мнението на управлението на Прокуратура на Република България от края на 2021 година, изпратено до европейските институции...

Подчертана бе и водещата роля на прокуратурата в отбрана правата на уязвимите обществени групи от обществото и представители на ЛГБТИ. "

Гешев?! Който праща на Хелзинкския комитет в отговор на отчета им - " Под игото " на Иван Вазов и който имаше дело поради „ и ромите по този начин вършат “ (то не че другите полицаи не си го мислят същото, само че единствено той имаше куража да го изговори и получи същинско дело за това, б.а.).

И по този начин: вие по какъв начин си го „ преценяте “ - бъзика ли се или не се бъзика? Може би тъй като към този момент другарството с кохезионните фондове не е толкоз значимо.

Иначе, в случай че приказваме съществено – надали има някакви данни, на база на които някой у нас може да повдигне скоро същинско обвиняване против основния прокурор, което след това да издържи в съда (не подскачайте - акцентът е върху последното, другояче сме били очевидци, че всеки може да повдигне за всичко, б.а.).

Ако приказваме също съществено, интензивно се приказва в обществото, че се търси прокурор или екип от прокурори, които в действителност да издигнат ефектно обвиняване против Гешев – единствено и единствено да продължим сполучливо да вършим фамозния ни track record пред западняците. Известен на български и като " мижи, да те лажем "...

Защо това да не е прокурорът от ВКП Сотир Стефанов Цацаров да вземем за пример?! Поне ще потвърди, че и той има нюх за шоу.



Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР