Шефове командироват ваксинирани служители в търговските центрове, достъпни само със

...
Шефове командироват ваксинирани служители в търговските центрове, достъпни само със
Коментари Харесай

Командироват ваксинирани служители в големите магазини

Шефове командироват имунизирани чиновници в комерсиалните центрове, налични единствено със зелен документ, а тези, които нямат имунизация против ковид, ги местят в свои дребни офиси отвън рестриктивните мерки. В огромните магазини, където няма опция за неимунизираните, се предлага те да излязат в неплатен отпуск или да работят единствено навън, тъй като там откриват сергии на паркингите за клиентите си без документ за ваксина, показва " Монитор ".

Според мнозина търговци въвеждането на зелен документ за закритите огромни обекти на процедура принуждава работодателите да пускат свои чиновници в неплатен отпуск. „ Това дали някой ще пусне някого в неплатен отпуск, към този момент е единственото решение, което огромна част от работодателите са намерили поради заповедите и ограниченията, които бяха въведени от Министерството на здравеопазването “, изясни юристът по здравно право Мария Петрова.
свързани новини33174на 31.08.2021
По думите й работодателите нямат изключително огромен избор на деяние в тази обстановка. Според ръководителя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев няма чак толкоз всеобщо стартиране на служащи и чиновници в неплатен отпуск поради рестриктивните мерки, подбудени от въвеждането на зеления документ.

Той напомни, че в такива случаи има стратегия за компенсиране на осигурителния приход на заетите, което е 95% от чистия им приход, защото те не дължат върху тези суми налози и осигуровки. Заради следващата Коронавирус вълна работодатели залагат още веднъж на въртележки в офиса. Целта е да няма скупчване на доста чиновници на едно място и в затворените пространства. Това изясни изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Той посочи, че поради пандемията към този момент втора година в IT бранша и администрацията работят на разбъркан режим. Затова съгласно него тази форма се е указала удачна за чиновниците.

" Колкото до въвеждането на зелените документи, нямаме данни дали има компании, чиито чиновници са без такива. Нито пък имаме информация дали някои предприятия ще затворят поради това. От самата асоциация не сме изразявали мнение по въпроса към момента ", разяснява Иванов.

Той посочи, че стъпката въпреки всичко е опция за бизнеса да работи, а не да затваря. Не било ясно обаче, в случай че има цялостен локдаун, дали това няма да им нанесе огромни вреди. Иванов обаче посочи, че макар скока на цените, стопанската система бележи растеж за третото тримесечие спрямо този интервал на предходната година.

" Но тогава стопанската система беше доста зле и по тази причина не мисля, че тези данни са доста показателни. Според мен стопанската система през 2021 година като цяло може да се приближи до равнищата на тази от 2019 година ", посочи Иванов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР