Шефът на UAW казва, че времето изтича за Ford, GM и Stellantis да избегнат стачка

...
Ръководителят на United Auto Workers предупреди в сряда, че синдикатът
Коментари Харесай

Ръководителят на United Auto Workers предупреди в сряда, че синдикатът планира да стачкува срещу всеки производител на автомобили в Детройт, който не е достигнал ново споразумение до момента, в който договорите изтичат следващата седмица.

„Това е планът“, отговори президентът Шон Фейн, когато беше попитан дали профсъюзът ще стачкува някоя от компаниите, които не са постигнали предварителна сделка до момента, в който изтичане на националните договори.

Стачка срещу трите големи автомобилни производители - General Motors, Stellantis и Ford - може да причини щети не само на индустрията като цяло, но и на Средния запад и дори на националната икономика, в зависимост от това как дълго продължи. Автомобилната индустрия представлява около 3% от икономическото производство на нацията. Една продължителна стачка може да доведе в крайна сметка и до по-високи цени на автомобилите.

В интервю за Асошиейтед прес Фейн остави отворена възможността за избягване на стачка. Той призна, по-категорично от преди, че синдикатът ще трябва да се откаже от някои от исканията си, за да постигне споразумения. Договорите с трите компании изтичат в 23:59 часа. 14 септември.

„В договарянето има много напред-назад“, каза той, „и естествено, когато влезете в договаряне, не винаги получавате всичко, което изисквате. Нашите работници имат високи очаквания. Направихме много жертви, връщайки се към икономическата рецесия."

Все още има време за сключване на сделка

В интервюто Фейн наистина съобщи за известен напредък в преговорите, като каза синдикатът ще се срещне в четвъртък с GM, за да чуе отговора на компанията на икономическите искания на UAW. Освен това се водят дискусии с Ford относно заплатите и обезщетенията. Stellantis, бивш Fiat Chrysler, все още не е направила насрещна оферта относно изискванията за заплати и обезщетения, каза той.

Stellantis отказа коментар в сряда.

Миналата седмица синдикатът повдигна обвинения за нелоялни трудови практики срещу Stellantis и GM и каза, че икономическото предложение на Ford не отговаря на неговите изисквания.

Марик Мастърс, професор по бизнес в Държавният университет Уейн в Детройт каза, че според него последните забележки на Фейн предполагат, че „той се отваря към реалностите на договарянето“ с наближаването на крайния срок на стачката.

„Когато наближите крайния срок“, каза Мастърс , "започвате да осъзнавате колко е важно да се опитате да разрешите проблем, вместо да поставите точка. Стачките са болезнени, особено за работниците, а също и за компаниите."

Желанието на Фейн да признае публично, че не е Постигането на всички искания на синдиката показва, че има повече гъвкавост в неговия подход, отколкото се смяташе досега, каза Мастърс.

Появиха се някои признаци на движение в преговорите, което увеличава възможността, каза Мастърс, че може да бъде постигнато споразумение с един автомобилен производител, което да зададе модела за останалите.

" Мисля, че ако могат да избегнат необходимостта да излизат на стачка и болката, която възниква, и все пак да получат много добра сделка, мисля, че ще бъдат по-добре“, каза той.

Исканията на синдиката включват 46 % повсеместно увеличение на заплатите, 32-часова работна седмица с 40 часа заплащане, възстановяване на традиционните пенсии за новоназначени, профсъюзно представителство на работниците в новите заводи за батерии и възстановяване на традиционните пенсии. Най-добрите работници в завода за сглобяване на UAW правят около 32 долара на час плюс годишни чекове за споделяне на печалбата.

„Заплатите не са проблемът“

iВ коментарите си пред AP Фейн твърди че заплащането на работниците не е това, което е повишило цените на превозните средства. Средната цена на нов автомобил е скочила до над 48 000 долара средно, отчасти поради все още оскъдни доставки в резултат на глобалния недостиг на компютърни чипове.

„През последните четири години цената на превозните средства се покачиха с 30%", каза той. „Нашите заплати се покачиха с 6%. Имаше милиарди долари дивиденти на акционерите. Така че нашите заплати не са проблемът.“

Въпреки че се казва, че стачка на до 146 000 членове срещу трите големи автомобилни производители е реална възможност, Фейн каза, че синдикатът не иска да стачкува и би предпочел да постигне нови договори с тях.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР