Шефът на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай даде пресконференция

...
Шефът на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай даде пресконференция
Коментари Харесай

Виктор Кашай: Имаме добри съдии, аз ще определям нарядите в efbet Лига

Шефът на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай даде конференция преди началото на сезона в efbet Лига, на която разкри какви са новостите, измененията и своето виждане за бъдещата работа, а също по този начин прикани арбитрите да бъдат смели и очерта дълъг интервал при построяването на топ-рефери за европейските мачове.

Той показа и новата екипировка, с която реферите ще управляват мачовете у нас през сезон 2022/2023, а също по този начин и новото лого, което ще бъде сложено от лявата страна на гърдите, върху джобчето с картоните.

„ Оценката ми за пролетта на 2022-а година? Радвам се на представянето, само че в никакъв случай не съм изцяло удовлетворен. Все още има неточности, които не са допустими. Но въпреки всичко това беше първи цялостен сезон в България с потреблението на ВАР. Отбелязвам, че системата се е намесвала много пъти. Доволни сме от метода ѝ на потребление, само че броят на сериозните неточности е понижен. Задачата обаче е да работим още по-бързо с нея “, стартира Кашай разбора на представянето на съдиите напролет.

Попитан дали съдиите са подготвени за новото състезание, унгарският началник се засмя и отговори:

„ Много е елементарно да кажем, че са подготвени. Физически са готови, теоретично са подготвени, образовани и осведомени с новостите. И след това да посочим: „ Кашай сподели, че са подготвени, а виж какво вършат “. Но на терена се показват те, а не аз. Същото е като с треньорите на тимовете. На терена са играчите. Искам да кажа, че имаме положителни съдии, както в efbet Лига, по този начин и във Втора лига. Моята задача е да ги приготвя оптимално добре, само че аз не управлявам мачовете, а те “.

Унгарецът посочи, че от новия сезон ще има ясно систематизиране на отговорностите за нарядите и той персонално ще прави назначенията на основните съдии.

„ От идващия сезон си разделяме ясно отговорностите - аз дефинирам основните съдии в efbet Лига, отговорникът за асистентите дефинира нарядите за асистентите и моят сътрудник Георги Ринг дефинира ВАР назначенията. Аз съм началник и отговорността е моя “ сподели той.

„ Надявам се, че с новите екипи ще изглеждаме по нов метод. За новия сезон имаме 22-а съдии в efbet Лига. 21 са от предишния сезон и прибавяме един нов. Започнах работа през февруари, а Лигата завърши през месец май. Имах малко време за инспекция на качеството на съдиите, по тази причина не вършим промени, а ще следим тези до декември. И на Нова година ще бъдат редуцирани. Тук е като при тимовете - едни изпадат, други влизат. ВАР ни оказа помощ да изправим доста неточности. Без ВАР щеше да има доста повече кавги. Всички в България би трябвало да са удовлетворени, че имаме ВАР. Това беше първи сезон с ВАР, само че към този момент нямаме такова опрощение, тъй че би трябвало да се представим още по-добре “, добави Кашай.

Унгарецът се затрудни да отговори на въпрос за какво в над 100 мача в Лигата на Нациите и в началните кръгове на европейските клубни шампионати има едвам едно предопределение на български съдия. Според него, прекалено огромният брой страни в УЕФА - 55, както и непрекъснатото номиниране на рефери от другите страни, са измежду аргументите.

„ Не знам статистиката, само че евентуално е по този начин, както казвате. Явно това е нещо, върху което би трябвало да работим. Да, Румъния има двама съдии в категория Елит на Европа. Но желая да знаете, че Ищван Ковач е там три години преди да се наложи. Отнема време да се построи един топ-съдия и това е дълъг развой. Ние имаме там Георги Кабаков и се гордеем с него. Смелостта е значима за съдията. Ако нямаш кураж, е доста мъчно да станеш добър арбитър “.

„ Не съм тук като екскурзиант единствено за уикендите, това е моята работа. Имам апартамент в София, работя със съдиите, върша нарядите, работя по контракти като този с Макрон. Когато съм в Унгария, проследявам всичко онлайн, всяка седмица вършим срещи със съдиите и обсъждаме значими тематики “, сподели още ръководителят на българските съдии.

Накрая Кашай разяснява в резюме въведението на ФИФА за полуавтоматичната засада, която ще бъде употребена в Катар.

„ Въвеждането на полуавтоматичната засада е финансов въпрос. Ако БФС и клубовете имат парите, ще бъда благополучен аз да въведа тази система. Не знам цената, само че е доста скъпо. А и не знаем дали ще бъде сполучлива. ФИФА просто в този момент я вкарва в приложимост “, изясни Кашай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР