Шефът на ООН предупреждава, че „човечеството е отворило вратите към ада“, докато свиква световните лидери за срещата на върха за климата

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи остро предупреждение, когато
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи остро предупреждение, когато събра световните лидери за среща на високо равнище относно климатичната криза: „Човечеството отвори вратите към ада“.

„Ужасните горещини имат ужасяващи последици. Разтревожени фермери гледат реколтата, отнесена от наводненията. Горещите температури раждат болести“, каза той в реч за откриването на срещата на върха за климатичните амбиции, която се провежда заедно с Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Действията в областта на климата са по-малки от мащаба на предизвикателството“, добави той, предупреждавайки, че ако нищо не се промени, се насочваме „към опасен и нестабилен свят“.

Еднодневната конференция – която се провежда, докато светът се бори с опустошителните наводнения и пожари – има за цел да създаде глобален тласък към намаляване на замърсяването, което нагрява планетата, преди срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай през декември.

 TOPSHOT - Хората разглеждат щетите, причинени от странни наводнения в Дерна, източна Либия, на 11 септември 2023 г. Внезапни наводнения в източна Либия убиха повече от 2300 души само в средиземноморския крайбрежен град Дерна, съобщиха службите за спешна помощ на базираната в Триполи правителството каза на 12 септември. (Снимка от AFP) (Снимка от -/AFP чрез Getty Images) TOPSHOT - Хората разглеждат щетите, причинени от странни наводнения в Дерна, източна Либия, на 11 септември 2023 г. Внезапни наводнения в източна Либия убиха повече от 2300 души само в средиземноморския крайбрежен град Дерна, съобщиха службите за спешна помощ на базираната в Триполи правителството каза на 12 септември. (Снимка от AFP) (Снимка от -/AFP чрез Getty Images) AFP/Гети изображения

Срещата на върха в сряда е необичайна поради решението на Гутериш да ограничи списъка с оратори до страни, за които смята, че имат ясни и ефективни планове за климата, и тези, които са готови да изпратят лидер на високо ниво да говори.

От близо 200 държави, присъстващи в Ню Йорк за Общото събрание, само 34 държави и седем неправителствени организации си осигуриха място за изказване на срещата на върха на шефа на ООН.

Особено отсъстващи от списъка с оратори бяха някои от най-големите замърсители в света, включително Китай, Индия и Съединените щати, въпреки че американският пратеник по климата Джон Кери присъства.

В списъка липсваше и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак, който е изправен пред негативна реакция у дома заради плановете за отслабване на ангажиментите на страната по отношение на климата.

Целта на срещата е да се увеличат амбициите по отношение на действията в областта на климата, каза Гутериш.

Селуин Харт, специален съветник на генералния секретар на ООН по климатичните действия и справедливия преход, каза, че има „мащабно отстъпление“ от ангажиментите.

Кристин Уайт се разхожда из повредената си от наводнения къща в Лост Крийк, Кентъки, на 29 септември 2022 г. - Чейс Хейс е „разкъсан“: след като видя наводненията да опустошават селото му в Апалачите, той подаде жалба срещу моята, която го пренебрегва, но този 34-годишен американец не иска да бъде възприеман като "враг" на въглищата. Подобно на него хората в източен Кентъки се борят да се противопоставят на индустрия, която отдавна предлага единствените добре платени работни места в региона. И в навечерието на междинните избори малко кандидати се осмеляват да говорят с тях за изменението на климата. class= Кристин Уайт се разхожда из повредената си от наводнения къща в Лост Крийк, Кентъки, на 29 септември 2022 г. - Чейс Хейс е „разкъсан“: след като видя наводненията да опустошават селището му в Апалачите, той подаде жалба срещу мината, която го гледа , но този 34-годишен американец не иска да бъде възприеман като "враг" на въглищата. Подобно на него хората в източен Кентъки се борят да се противопоставят на индустрия, която отдавна предлага единствените добре платени работни места в региона. И в навечерието на междинните избори малко кандидати се осмеляват да говорят с тях за изменението на климата. Стефани Рейнолдс/AFP/Getty Images

„Държавите, които се ангажираха с нетно нула до 2050 г. и с целта от 1,5 градуса на Парижкото споразумение, те разширяват лицензирането на изкопаемите горива в момент, когато науката ни казва, че това е напълно несъвместимо с тази цел от 1,5 градуса,“ каза той в интервю за CNN във вторник.

В речта си в сряда Гутериш призова развитите страни да постигнат нулеви нетни емисии – премахвайки от атмосферата поне толкова затоплящо планетата замърсяване, колкото произвеждат – до 2040 г., поне десет години по-рано от повечето настоящи ангажименти.

Той също така поиска от страните да се ангажират със срокове за постепенно премахване на емисиите от изкопаеми горива, както и да увеличат значително финансирането, за да помогнат на страните с ниски и средни доходи бързо да преминат към чиста енергия и да инвестират в мерки за устойчивост на климата, за да се справят по-добре с все по-тежките екстремни метеорологични условия събития.

„Изоставаме с десетилетия“, каза Гутериш. „Трябва да наваксаме времето, изгубено от протакане, извиване на ръце и оголена алчност на вкоренени интереси, печелещи милиарди от изкопаеми горива.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР