Шефът на Областната дирекция по безопасност на храните – София

...
Шефът на Областната дирекция по безопасност на храните – София
Коментари Харесай

Прокуратурата погна бивш топ рефер, станал шеф на храните в София

Шефът на Областната дирекция по сигурност на храните – София Антон Генов е упрекнат в закононарушение по работа и насила, оповестиха от държавното обвиняване.

Специализираното звено " Антикорупция " е събрало доказателства за това, че Генов подпомагал активността на компанията, в която работел синът му като е упражнявал непозволен напън върху съперниците й, написа " Правен свят ". 

На 3 октомври 2016 година Генов разпоредил инспекция на складово помещение на сдружение, което се намирало в Нови Искър. Там се съхранявала обработена лой, която компанията изкупувала от заведения за публично хранене. Тази лой се употребява за съществена суровина в производството на биогорива, изясняват от прокуратурата.

Генов разпоредил и да се изземе имуществото от склада на компанията в Нови Искър. От държавното обвиняване прецизират, че тези дейности са отвън пълномощията на Областната дирекция по сигурност на храните. Те са от компетентността на РИОСВ-София. По този метод Асен Генов превишил властта си.

Целта му обаче била да набави полза на друга компания, в която към оня миг работел синът му. Тя също се занимавала с изкупуване на отработена лой и реализирането й като суровина за произвеждане на биогориво.

Служителите на Областната дирекция, изпратени от Антон Генов, иззели 8180 литра отработена лой и 39 броя неупотребявани бидони, благосъстоятелност на сдружението от Нови Искър. От известието на прокуратурата излиза наяве, че чиновниците взели коли на компанията, в която работел синът на Генов, с цел да може с тях да бъдат превозени конфискуваните бидони. Не е ясно накъде са поели колите.

На 4 ноември 2016 година Генов разпоредил осъществяването на инспекция и в още едно сдружение – " Б.Е.О. " ЕООД в Ботунец. То упражнявало същата активност, като към този момент упоменатите. Въпреки че няма пълномощия да прави инспекции, такава била направена. Но до изземване на артикули не се стигнало, тъй като " Б.Е.О. " ЕООД подало сигнал до Българската организация за сигурност на храните.

Що се отнася до обвиняването в насила, казусът е от октомври 2016 година. Тогава Генов направил опит да принуди шеф на комерсиално сдружението с задграничен притежател да не прави комерсиална активност на територията на София. Въпросното сдружение също е с предмет на активност изкупуване и осъществяване на отработена лой и съставлява съперник на компанията, в която работел синът на Генов.

Антон Генов е с мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 5000 лева Наложена му е и възбрана за овакантяване рамките на страната.

Малко след обвиняването на прокуратурата, Антон Генов разгласи пред в. " Труд " и своята позиция.

" Всичко, което съм направил, е в границите на закона. Случаят е от предходната година. Спазил съм европейското и българското законодателство. Освен това компанията, която насочва искания, не е на територията на София. Всичко се апелира и няма какво повече да разясня ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР