Шефът на компания, създала суперсигурни смартфони, за които се смята,

...
Шефът на компания, създала суперсигурни смартфони, за които се смята,
Коментари Харесай

Обвинения в САЩ за модернизиране на смартфони, използвани от наркобарони

Шефът на компания, основала суперсигурни смарт телефони, за които се счита, че са употребявани от едни от най-известните нарушители в света, бе упрекнат в Съединени американски щати, съобщи Би Би Си.
Базираната в Канада „ Фантом секюр “ спечелила „ десетки милиони долари “, продавайки модифицирани телефони „ Блекбъри “ за потребление от незаконни групи, като наркокартела Синалоа.
За първи път управляващите в Съединени американски щати вземат на мушка компания, която умишлено е правила криптирани технологии за нарушители.
Служители на правосъдното министерство арестуваха Винсънт Рамос предходната седмица в Сиатъл. Срещу него и още 4-ма негови доближени в четвъртък бяха повдигнати обвинявания.
Те включват шикалкавене и скрит план за подкрепяне на разпространяването на опиати, като и по двете оптималното наказване е пожизнен затвор. Единствено Рамос е арестуван до момента.
„ Организацията „ Фантом секюр “ е била основана да улеснява интернационалния трафик на опиати по целия свят “, съобщи прокурорът Адам Брейвърман пред Би Би Си.
„ Тези трафиканти, в това число членове на картела Синалоа, са употребявали тези изцяло криптирани устройства, с цел да улесняват действия по наркотрафика, тъй че да не попаднат в полезрението на правозащитните органи “, добави той.
Представители на „ Фантом секюр “ не бяха открити за коментар, показва Би Би Си.
От „ Блекбъри “ не дали отговор на настояванията за коментар. US управляващите не показаха дали компанията им оказала съдействие по случая, само че прокурорът Брейвърман сподели, че „ Блекбъри “ не била единствената, чиито смарт телефони са променяни с противозаконни цели.
" Доколкото знаем има няколко организации, които вършат това. ФБР и нашата работа ще продължим да проверяваме освен „ Фантом секюр “, само че и всяка друга компания, която обезпечава подобен тип информационни устройства на незаконни организации “, сподели Брейвърман.
Според него съвсем всеки смарт телефон на пазара предлага мъчно за разтрошаване криптиране на информацията, както и приложения на „ Facebook “, „ Google “ и „ Епъл “. Но от „ Фантом секюр “ ще бъде търсена отговорност за това какво са правили клиентите на нейните устройства. „ Разликата е, че тази компания е особено основана, с цел да подкрепя интернационалните организации за наркотрафик “, изясни Брейвърман.
„ Фантом секюр “ продава устройствата си с абонамент, като цената е $2000-$3000 за 6-месечно потребление. Човек може да стане неин клиент, единствено в случай че остарял клиент подсигурява за него.
Тази скица е целяла да не разреши на правозащитните органи достъп до устройствата, настояват управляващите в Съединени американски щати. Оценките им сочат, че по света има към 20 000 смарт телефона, модифицирани от „ Фантом секюр “.
Комуникациите с тези телефони автоматизирано били насочвани към сървъри в Панама и Хонконг, което ги правело по-трудни за следене. „ Фантом секюр “ също така отстранявали основни функционалности - гласова връзка, микрофон, Джи Пи Ес (за установяване на местоположението), камера, интернет, приложения за послания, като оставяла единствено текстовите известия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР