Шефът на Автомобилна федерация България Камен Михайлов публикува отворено писмо

...
Шефът на Автомобилна федерация България Камен Михайлов публикува отворено писмо
Коментари Харесай

АФБ: Само спекулации и празнословие за лиценза ни

Шефът на " Автомобилна федерация България " Камен Михайлов разгласява отворено писмо по проблема с лиценза на централата и този на Българска федерация по авто спорт:

В общественото пространство необятно се спекулира с лиценза за така наречен „ авто спорт “.

С актуалното писмо целим да дадем изясненост по проблема, като се разграничим от стила на личностни нападки, които ни заливат в последните дни.

В началото на тази седмица Министерство на младежта и спорта, в осъществяване на Определение от 21.07.2022 година, постановено по адм. дело № 6303/2022 година, от състав на Върховен административен съд, Седмо поделение (влязло в законна мощ на 10.08.2022 г.), разпореди регистриране по длъжностен път в Регистър на лицензираните спортни федерации и спортни клубове – техни членове по чл.9, ал.1, т.1 от Закона за физическото образование и спорт (ЗФВС) на „ АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ “ (АФБ) и всички заличени на съображение Заповед № РД – 09 - 393/18.05.2022 година спортните клубове – членове на АФБ. С въпросното Определение беше спряно позволеното авансово осъществяване на Заповед № РД-09-393/18.05.2022 година на министъра на младежта и спорта, с която на съображение член 24, алинея 1, т. 2, предл. 1-во от ЗФВС, беше лишен безсрочния състезателен лиценз № 1, публикуван на АФБ за реализиране на активност на спортна федерация по член 18, алинея 2, т. 1 от ЗФВС за " авто спорт ".

Предвид императивната наредба на член 19, алинея 1, т. 1 от ЗФВС, предвиждаща, че състезателен лиценз се издава единствено на една спортна федерация по член 18, алинея 2, т. 1 от ЗФВС, " БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ Пожарна охрана АВТОМОБИЛЕН СПОРТ " (БФАС) и членуващите в нея клубове бяха заличени от регистъра на ММС.

Вярвам, че ефикасното осъществяване на обвързващ правосъден акт, е основополагащ принцип на правовата страна, като то е от главно значение за гарантиране на доверието на обществеността в правосъдната система и правото на обективен развой. Разбирам, че в една такава обстановка се позволява, че ще има недоволни, само че в тази ситуация представляваната от мен федерация е защитила своите права и ползи по правосъден ред и съдът е почел направеното от АФБ искане.

Така действа правото, по този начин действа страната. Представителите на БФАС също могат да се защитят по правосъден ред, в случай че смятат, че ползите и правата им са нарушени (както направиха това през 2019 година, когато апелираха отнемането на лиценза на БФАС и издаването на лиценза на АФБ - двете им тъжби бяха отхвърлени от Върховен административен съд на тричленен и петчленен състав).

Никой не отхвърля, че към момента не са завършили всъщност правосъдните производства по оборване на Заповед № РД - 09 - 393/18.05.2022 година на министъра на младежта и спорта, с което беше лишен безсрочният състезателен лиценз № 1, публикуван на „ АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ “, и Заповед № РД-10-2/13.07.2022 година на министъра на младежта и спорта, по силата на която на " Българска федерация по авто спорт " е публикуван неопределен състезателен лиценз № 106 за реализиране на активност на спортна федерация по член 18, алинея 2, т. 1 ЗФВС за " авто спорт ", като до сегашния миг два състава на Върховен административен съд са спрели предварителното осъществяване на тези заповеди.

Надявам се, че горното ще внесе най-малко малко изясненост в този проблем, който дава мотиви за толкоз доста спекулации и празнодумство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР