Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка

...
Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка
Коментари Харесай

Куриоз: Пламен Георгиев ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е безапелационен, че не е негова благосъстоятелност. Това демонстрира инспекцията на ипотеката, която обезпечава жилищния му заем, с която bTV разполага, се споделя в следствие на малкия екран.
През април 2017 година Георгиев придобива апартамент против сумата от 293 хиляди лв.. Преди това парцелът се е продавал за над половин милион лв.. Сделката е финансирана с банков заем от близо 190 хиляди лв.. В нотариалния акт на антикорупционния началник попада и към този момент добре известната тераса със зидана сграда. Има я и в офертата за жилището, публикувана от неправителствения Антикорупционен фонд. Освен това там има още сауна за шест индивида, душ и барбекю.
Теренът с повърхност от 186 квадрата e маркиран и графично отразен и в кадастъра.
Съседни обекти на етажа няма.
В имуществената си декларация обаче Георгиев пропуща въпросната тераса, афишира единствено апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.
Преди дни в публична позиция антикорупционният началник изрично отхвърли да е притежател на недекларираните 186 квадрата: „ Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а съставлява тераса-покрив, която е обща част на постройката по смисъла на член 38 от Закона за собствеността, заради което не е обект на самостоятелни собственически права и не предстои на обявление от страна на етажните собственици”.
В контракта на антикорупционния началник за жилищен заем написа друго.
Спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова благосъстоятелност: „ Ипотеката се вписва върху следния неподвижен парцел, благосъстоятелност на Пламен Георгиев Димитров, застроена повърхност от 16 квадратни метра, състоящо се от изложба и баня-тоалетна и тераса - плосък покрив с повърхност от 186 квадратни метра”. С други думи, пред банката Пламен Георгиев афишира терасата за негова благосъстоятелност, а пред обществото споделя противоположното.
Каква е повода за това разминаване и коя от двете версии е същинската? На този въпрос към момента няма отговор, защото антикорупционният началник не откликна на поканите на bTV за изявление.
Дългогодишният юрист по вещно право Валя Гигова изяснява, че в случай че Георгиев е считал, че терасата е обща част, то тя не би следвало да е разказана в нотариалния му акт. По думите ѝ в случай че терасата не е на Георгиев, това би направило ипотеката оскъдна: „ Ипотека, който не принадлежи на този, който ипотекира е оскъдна и тогава банката при едно наложително осъществяване, в случай че не се извършват непринудено отговорностите, няма да може да се удовлетвори”.
Наказателният кодекс е непоколебим в случаите, когато пред банката е подадена погрешна информация: „ Който, с цел да получи заем, показа погрешни сведения, се санкционира с отнемане от независимост до три години и с санкция от хиляда до пет хиляди лева”.
Пламен Георгиев и ръководената от него комисия би трябвало да ревизират имотните покупко-продажби на политиците, които бяха забъркани в абсурда с жилища от компания " Артекс ".
Днес, 1 април, от 18:30 часа на площад " Св. Неделя " се организира митинг с искане за оставка на Георгиев, който би трябвало да проверява апартаментната договорка на Цветан Цветанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР