Шарл Льоклер с Ферари спечели първото състезание за сезона във

...
Шарл Льоклер с Ферари спечели първото състезание за сезона във
Коментари Харесай

Триумф за Ферари в Гран при на Бахрейн, световният шампион не завърши

Шарл Льоклер с Ферари завоюва първото съревнование за сезона във Формула 1. Монегаскът бе над всички в Гран при на Бахрейн и справедливо победи. Втори зад него остана съотборникът му в Скудерията Карлос Сайнц, а трети приключи Люис Хамилтън. В края на конкуренцията Макс Ферстапен отпадна поради механически проблеми в болида му, а Серхио Перес се звъртя на един завой и спадна в класирането, позволявайки на шесткратният международен първенец да стигне до подиума.

Макс Ферстапен започва нападателно, само че Шарл Льоклер съумя да задържи първото място с добра отбрана на първия завой. От своя страана Карлос Сайнц не разреши на Люис Хамилтън да го изпревари и остана трети. Кевин Магнусен потегли добре и съумя да си завоюва задатък пред Серхио Перес с Ред Бул.

Най-голяма загуба в първата от 57 обиколки записва Ботас, който от седми на старт потъна до 14-а позиция още в средата завъртането.

след 11 тура преднината на Леклер доближи 3.0 секунди по отношение на Верстапен, чийто задатък пред Сайнц бе 5.0. Нидерландецът обаче се оплака на своя тим, че към този момент е почнал да губи сцепление в задните си гуми.

В края на 11-а обиколка Хамилтън стана първият водач, който влиза в бокса през сезон 2022. Британецът постави най-твърдите гуми на Пирели и позволи неточност още на първия завой, която разреши на Джоу да го изпревари в спринта до четвъртата крива.

Още при започване на 13-ата обиколка британецът изпревари своя китайски противник, който обаче направи опит за контраофанзива, само че несполучлив.

В края на 14-а обиколка Fерстапен направи първия стратегически ход в разногласието за успеха с влизането си в бокса. Нидерландецът постави чисто новите си меки гуми, които той избра да резервира на старта. Сайнц също спря в същата обиколка, като испанецът също постави софт.

В 19-ата обиколка Ферстапен още веднъж направи опит за офанзива в първата крива, само че спря доста късно и съвсем веднагически загуби позицията. По-лошата вест за международния първенец бе, че той блокира нападателно предната си дясна гуми, което може да му сътвори доста проблеми до второто му прекъсване в бокса.

В 28-ата обиколка Хамилтън още веднъж влезе в бокса, поставяйки гуми медиум, само че бе занимателен от механиците поради проблеми с предна лява гума и по този начин се върна на трасето осми. Верстапен отговори със приблизително твърди в 31-ата обиколка. Това принуди Льоклер да реагира и за 2.5 секунди смени своите гуми с чисто нови междинни.

В 33-я тур Сайнц и Перес също направиха своите втори влизания в бокса, като водачът на Ферари постави медиум, до момента в който този на Ред Бул софт. Зад тях Ръсел също направи втора аудиенция при механиците на Мерцедес, поставяйки медиум, като британецът се върна на седмо място, на над 15 секунди зад Хамилтън, като двамата бяха разграничени от Магнусен.

Още в идната обиколка датчанинът също влезе за втория си стоп, като той се върна на десета позиция зад Гасли, който обаче към момента не бе спирал повторно и бе със остарели твърди гуми, до момента в който Магнусен бе с нови медиум. Това се оказа основно и още в 36-ата обиколка двамата размениха позициите си.

Магнусен продължи да напредва и при започване на 37-ата обиколка когато той изпревари Джоу, който също към момента не бе спирал. Така водачът на Хаас се озова на седмо място, защото в това време Ботас спря за повторно.

В челото 18 обиколки преди края преднината на Льоклер бе 2.9 секунди по отношение на Верстапен, до момента в който вторият водач на Ферари имаше задатък от 2.0 пред другия Ред Бул на Перес.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР