Шансът за съставяне на правителство преминава през генерална промяна на

...
Шансът за съставяне на правителство преминава през генерална промяна на
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Кабинет на малцинството не е обречен вариант

Шансът за сформиране на държавно управление минава през генерална смяна на политическите тактики на главните играчи. Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Христо Панчугов, учител в Нов български университет.

Според него би трябвало да се отиде към нов вид държание, което почива на два фактора.

Първият е доста ясно изчистване на дневния ред на бъдещото ръководство.

„ Общите формулировки и концепции в жанр евроатлантическо ръководство към този момент няма да правят никаква работа, освен тъй като политическите обединения имат доста съществени разминавания – разминавания имат и тези от тях, които стоят от едната страна на евроатлантизма. Ще би трябвало да забележим доста ясни политики, доста конкретика, изясненост към лицата, които ще осъществят тези политики и към хоризонта, който се търси с сходен жанр държавно управление “, уточни Панчугов.

Вторият е, че ще би трябвало да се разчита не на чак толкоз устойчиво болшинство, колкото на двустранното договаряне и предоговаряне на политическата поддръжка към този вид политики.

„ Очевидно ще би трябвало да се вършат отстъпки в името на някакви огромни цели. Това непрекъснато изпитание ще изисква непрекъснато водачество и затова не се е случвало в България. Става дума за кабинет на малцинството “, съобщи анализаторът.

Според него такова държавно управление не наподобява толкоз обречено, колкото ни се коства. То може да откри поддръжка измежду българското общество за избран вид политики, които са свързани със опасността, пред която е изправена България поради войната в Украйна, с обективните стопански процеси и действителните ежедневни проблеми, които би трябвало да се вземат решение.

„ Такава поддръжка освен може да бъде открита в българското общество. Тя може да бъде задоволително постоянна, с цел да обезпечи прекосяване през този временен интервал. Преминаване, което да даде на политическите играчи да осмислят своите тактики и да даде опция да се проведат едни естествени избори, които да произведат доста по-устойчиво и устойчиво болшинство към този момент на база на действително реализирани резултати “, съобщи Панчугов. Ако вместо това забележим повече от същото, това ще значи, че отиваме на избори при започване на идната година.

Кабинет на малцинството в най-хубавия случай може да остане на власт в границите на идната година до локалните избори. Ако това държавно управление сътвори един логичен дневен ред, това може да докара и до мотивация за гласоподаване на база на действителни измерими резултати, а не на някакви внушения, с които се борави сега.

„ За страдание, главните политически обединения не престават да работят с тези внушения. Те не могат да си дадат сметка, че пренасилването и работата с полуистини и политически внушения основава една извънредно нездравословна политическа среда, която по-скоро ще води до радикализация и отбиване на гласоподаватели, в сравнение с опцията да забележим осмислено присъединяване и от там опция за постоянни болшинства оттук насетне “, предизвести Панчугов.

Политологът счита, че българите като цяло не харесват същинския радикализъм.

„ До този миг не сме имали същински коренно придвижване, изключвам комунистическия режим, който е артикул на други фактори, а не на поддръжка на българското общество. В този смисъл по-скоро към този миг ще намерим метод да омекотим радикализацията на обществото “, сподели той.

Над 60% от българските жители, които не гласоподават, е голям запас както за една естествена политика, по този начин и за доста странни политически планове, счита Панчугов.

„ Ние към този момент видяхме част от тях да минават през българския политически живот: „ ИТН “, „ Продължаваме промяната “, придвижването на Мая Манолова, което се преименува няколко пъти. Всичко това е артикул на желанието на българските жители да видят нови политически субекти в посока политическа смяна. Нито е тяхна работа да формулират по какъв начин наподобява тази политическа смяна, нито по какъв начин ще наподобяват тези субекти. Очевидно желанието е там. Въпросът е кой и по какъв начин ще откри метод да ръководи тези настроения “, съобщи анализаторът.

Ако въпреки всичко в българското общество се сътвори нова радикална групировка, капацитетът тя да отнеме гласовете, които отидоха в Има Такъв Народ и Политическа партия е доста огромен.

„ Това ще мине през обезсмислянето на тези обединения и изгубването им от българската политика. За Има Такъв Народ изобщо е късно, а за Политическа партия или ще намерят метод да се трансфорат в логичен политически индивид с ясно лице и дневен ред, или ще станат жертва на същия феномен, който ги е довел на политическата сцена. Сега е моментът да вземат това решение за себе си “, безапелационен е политологът.

Той прикани партиите да стартират да се борят за сърцата и мозъците на българските жители. „ Управляването на упованията им явно катастрофира. Въпросът е да се даде ясно измерим небосвод и изясненост към съответните политики. Това е единственият механизъм, който може да ни извади от тази обстановка оттук насетне “, заключи Христо Панчугов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР