Шанс за прекъсване на френската суша без победа и фаворизиране

...
Шанс за прекъсване на френската суша без победа и фаворизиране
Коментари Харесай

Тур дьо Франс ще включва само едно бягане по часовник през 2020 г.

Шанс за спиране на френската суша без победа и фаворизиране на по-агресивните колоездачи ще предложи Тур дьо Франс през 2020 година Около това мнение се сплотиха колоездачните експерти и състезателите след представянето на маршрута за 107-ата Обиколка на Франция. Най-престижното съревнование ще се организира сред 27 юни и 19 юли, като стартира от Ница и свършва обичайно в Париж.

Общата отдалеченост за 2020 година е 3470 километра.

Представеният маршрут в Пале де Конгре в Париж дава преимущество на състезатели, измежду които са двете френски очаквания Тибо Пино и Жулиан Алафилип. През тази година Алафилип носеше жълтата фланелка в продължение на 14 дни, като сдаде лидерската позиция едвам в 19-ия стадий и в последна сметка приключи пети.

Пино завоюва един от най-тежките стадии и мечтаеше за победа в Тура, само че слезе от велосипеда в 19-ия стадий поради травма.

Франция няма триумф в Тура от 1985 година, когато Бернар Ино завоюва за пети път. От тогава домакинската нация има девет подиума. До огромна степен шансът на френските колоездачи се добавя и от обстоятелството, че има единствено едно тичане по часовник през 2020 година, което даже приключва на нанагорнище.

Маршрутът и основните стадии

За повторно в историята си Тур дьо Франс ще стартира от Ница след 1981 година Градът на френската Ривиера годишно е хазаин на влиятелната конкуренция Париж-Ница, а Тура ще стартира с два стадия в Ница. Състезанието през 2020 година впечатлява с по-кратките стадии (само един е над 198 км) и фактът, че за пръв път от 1996 година нито едно от митичните изкачвания Турмале, Алп д’Юез и Галибие не е включено.

Тур дьо Франс 2020 в числа

9 равнинни стадия
3 хълмисти стадия
8 планински стадия
1 самостоятелен часовник
5 финала на изкачвания

Началото ще даде късмет на спринтьорите да спорят за първото жълто трико, само че вторият ден включва близо 4000 метра денивелация и четири изкачвания, последното от които е няколко километра преди финала.

В първата седмица има два стадия, които приключват на изкачвания. Четвъртият предлага край в ски курорта Орсиер Мерлет на 1825 метра надморска височина, а изкачването е дълго 7.1 км със междинен надолнище 6.7%. Шестият стадий е дълъг 191 км и приключва на обсерваторията Айгуал.

До първия почивен ден има поредност от още два тежки стадия. Осмият и деветият са с денивелация от 3600 и 3500 метра, оферират няколко тежки изкачвания в Пиренеите и приключват след спускания.

Втората седмица включва два равнинни стадия и един за откъснала се група преди да се стигне до 13-ия стадий. Той е дълъг 191 км с 4400 метра денивелация, а в последните 16 километра има две изкачвания в серия - Кол де Нерон (3.8 км със междинен надолнище 9.1%) и край на Пас де Пейрол (5.4 км с 8.1%).

 Тур дьо Франс ще включва единствено едно тичане по часовник през 2020 година
© Reuters

В 15-ия стадий колоната ще има три тежки изкачвания, а финалът е на Гран Коломбие (17.4 км със 7.1%) в планинския масив Жура.

Решителната трета седмица стартира на 14 юли в Деня на Бастилията с стадий от 164 км, в който няма равно. Ден по-късно е кралският стадий, който ще бъде в Алпите. Той включва 168 км, в който има и две височини над 2000 метра - Кол де Мадлен (2000 м, 17.1 км с 8.4%) и непознатата за Тура Кол де ла Лозе (21.5 км със 7.8%). Тя е над ски курорта Мерибел и ще бъде един от най-високите финали в Тура - 2304 метра.

През 2020 година Обиколката на Франция ще включва и пътища без асфалт, които ще бъдат в 18-ия стадий на Плато дьо Глиер. Етапът включва пет изкачвания. Финалната борба ще бъде в 20-ия стадий, който е и единственото тичане по часовник. Дължината му е 36 км, само че не дава преимущество на часовникарите, тъй като във финала се изкачва Ла Планш де Бей Фий (5.9 км с 8.5% междинен надолнище и оптимален 22%).

Най-трудният Тур за управление

Тур дьо Франс през 2020 година ще бъде насочен към универсалните колоездачи и ще бъде сложен за управление. Такова мнение изрази мениджърът на " Инеос " сър Дейвид Брейлсфорд, който беше на представянето на маршрута. Британският отбор завоюва Тура шест пъти в последните седем години, а в последните три години го направи с трима разнообразни колоездачи - Крис Фрум (2017 г.), Герант Томас (2018) и Еган Бернал (2019).

От " Инеос " още не бързат да разкриват дали и тримата ще карат дружно в Тура през 2020. Засега Фрум изяви предпочитание да се бори за пета купа от конкуренцията, макар че през юни счупи бедрена кост и получи доста тежки травми.

" Дори да бъда на старта в Ница ще бъде необикновено достижение. Имам голямо предпочитание да печеля още веднъж и това ме стимулира. Голямата ми цел през 2020 година ще бъде тъкмо Тура ", сподели Фрум в Париж. Според британеца това е най-трудният маршрут на Тура за последните шест години.

 Крис Фрум се цели в пета купа през 2020 година
© Reuters

Крис Фрум се цели в пета купа през 2020 година

По всяка възможност той ще дели лидерската отговорност дружно с Бернал. " За мен това не е проблем. Тази година още веднъж не бях независим водач, само че завоювах. Мисля, че маршрутът е забавен и е за положителните катерачи. Също по този начин изкачванията са доста стръмни ", сподели колумбиецът.

" Това е Тур, който ми пасва, само че освен на мен. Мисля, че Еган Бернал също доста се радва, че има един часовник. Ще бъде забавно съревнование, тъй като има изкачвания непрекъснато. Всеки ден може да се случва нещо ", сподели Тибо Пино, който има подиум от 2014 година



Сънародникът му Жулиан Алафилип, който преди 2019 година в никакъв случай не се беше борил за генерално класиране, също хареса маршрута за идната година. Колоездачът на " Декьонинк Куикстеп " загатна, че евентуално ще бъде на старта и през 2020 година

" Хубаво е, че има стадии в Централния масив и ще минем покрай моя дом. Много от стадиите ми пасват, маршрутът е прекрасен, само че за момента е мъчно да се приказва с детайлности ", сподели Алафилип пред кореспонденти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР