Шамфъстъкът е ядка с прекрасен вкус и още по-впечатляващи ползи

...
Шамфъстъкът е ядка с прекрасен вкус и още по-впечатляващи ползи
Коментари Харесай

Обичате шамфъстък? Вижте какви чудеса прави за здравето ви

Шамфъстъкът е ядка с прелестен усет и още по-впечатляващи изгоди за здравето. Изпълнени са с потребни хранителни субстанции, поради които влизат в кухнята на античните нации още преди епохи.

Родината на шамфъстъка е Близкият изток. Среща се в Иран, Туркменистан, Западен Афганистан. Пренесен е в Средиземноморието, където вирее отлично, а по-късно и в Централна Америка.

Шамфъстъкът заслужава в действителност особено място в здравословния ви режим на хранене, тъй като съдържа богата палитра от хранителни субстанции и е с високо наличие на протеини, фибри, антиоксиданти, витамин Б6, калий, магнезий, фосфор, мед, манган.

Само в една шепа от към 50 г шамфъстък се съдържа обилие от протеини и аминокиселини, което го прави прелестен за спортуващи, за вегани и вегетарианци, както и за спазващи здравословен режим на хранене. Шамфъстъкът е измежду най-богатите на протеин ядки, сочи изследване от 2019 година, представено от goodnet.org.

Защо шамфъстъците са потребни?

Подпомагат сърдечносъдовото здраве

Шамфъстъкът може да понижи риска от сърдечносъдови болести, съгласно healthline.com. Тези ядки съдържат потребни мазнини, които намаляват холестерола в кръвта, подкрепят и понижаването на кръвното налягане. Това демонстрират данни от изследване, извършено върху 32 мъже, които спазвали средиземноморска диета, в която участва шамфъстъкът. След 1 месец кръвните проби посочили, че участниците имат приблизително с до 23% намаляване на неприятния холестерол и с до 14% на триглицеридите. Това е добра вест за сърдечносъдовото здраве.

Подходящи за диабетици

Шамфъстъкът е с невисок гликемичен показател, което го прави прелестен за диабетици. Той спомага в поддържането на кръвната захар. Мазнините и протеините в шамфъстъка способстват за бавното повишаване на кръвната захар при консумация на въглехидрати, което го прави добър другар в поддържането на естествени стойности на глюкозата в кръвта.

Може да способства за по-добър сън

Шамфъстъкът може да помогне да спите по-добре, в случай че хапнете няколко ядки от него преди лягане. Веществата в него подкрепят секрецията на мелатонин, хормонът на съня, което улеснява заспиването.

Подобрява чревното здраве

Шамфъстъкът съдържа доста фибри, което подкрепя работата на червата. Фибрите подхранват потребните бактерии в тях и подтикват работата им. Тези ядки са с високо наличие на омега-3 мастни киселини, които също усъвършенстват здравето на червата. Фибрите играят роля на пребиотик, който доставя скъпи хранителни субстанции на чревните бактерии и подтиква техния напредък и функционалности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР