Сгушен в подножието на планината Поконо се намира очарователен квартал,

...
Сгушен в подножието на планината Поконо се намира очарователен квартал,
Коментари Харесай

„Mobituaries“: Последното място за почивка на спортната суперзвезда Джим Торп

Сгушен в подножието на планината Поконо се намира обаятелен квартал, в миналото именуван „ Швейцария на Америка “. Но локалните в този момент го назовават ​​по различен метод: Джим Торп, Пенсилвания.

Няма по какъв начин да пропуснете името, в случай че опитате. Има квартална банка на Джим Торп, пазар на Джим Торп, количка на Джим Торп и гимназия на региона на Джим Торп, чиито спортни тимове се назовават ​​Олимпийците.

Кметът Майкъл Софранко е Торпър за цялостен живот: „ През 1970 година, когато отивахме някъде и те споделяха „ Откъде сте? “ И щях да кажа: " Джим Торп ", те щяха да кажат: " Не желая името ти. Искам да знам къде живееш! " И в този момент това, което стана, е, че когато отида някъде и те ми споделят „ Откъде си? “, а аз споделям „ Джим Торп “, те споделят „ О, Боже мой, обичам този град! ' "

" Path Lit By Lightning " (издаден от дъщерната компания на CBS Simon & Schuster, поделение на Paramount Global) споделя забележителната история на Торп. „ Никой не е имал такава триада да бъде първият популярен футболист от NFL, притежател на златния орден в десетобоя и петобоя и бейзболен състезател от висшата лига “, сподели Маранис. „ И той беше страховит в балните танци. Беше добър скейтър, страховит плувец. Лакрос, несъмнено. Хората споделяха, че бил добър в топчетата! “

Спортистът стана и артист във филми като „ Битката с Бъфало Бил “ и „ Господарят на каруци “. И посредством частично на личния му активизъм, индианските герои от ден на ден се играят от индианци (включително и самия него).

Прага, Оклахома в началото е била индианска територия, когато Торп е роден там през 1887 година, отгледан в резервата Сак и Фокс. Рожденото му име Wa-Tho-Huk се превежда като „ Светъл път “.

Джим беше минал по времето, когато се появи Анита Торп, само че тя прекара живота си, научавайки историята на дядо си. „ Хората идваха при нас и ни споделяха: „ Роднина ли сте? “ Все още го разбирам и до през днешния ден ", сподели тя. „ Като внук просто усещам, че за мен е чест да нося името му и да продължа историята му по какъвто и да е вероятен метод. “

Рока попита: „ Ако фамилното ви име е Торп, имате ли да си добър в спорта? "

" Не го правиш ", отговори тя. „ Никой от неговите потомци в никакъв случай не би могъл да размени обувките му. “

И назад в града на Джим Торп, където туризмът процъфтява, историята на индивида Джим Торп става малко комплицирана. От една страна, самият Торп в никакъв случай не е стъпвал в града, до момента в който е бил жив.

След като умира през 1953 година, множеството от фамилията му желаят той да бъде заровен в Оклахома. Но вдовицата му имаше други хрумвания и тя подписа договорка: тя даде тялото на починалия си брачен партньор в безпаричен регион на Поконос и по този начин се роди курортният град Джим Торп, Пенсилвания.

Как стана това? За цялостната история за най-великия състезател на Америка и по какъв начин той се оказа заровен в град, в който в никакъв случай не е живял, слушайте подкаста на Мо Рока „ Mobituaries “.

     
За повече информация:

„ Path Lit By Lightning: The Life of Jim Thorpe “ от David Maraniss (Simon & Schuster), в твърди корици, електронни книги и аудио формати, налични посредством Amazon, Barnes & Noble и Bookshop.org Музей на Джим Торп, Оклахома Сити, Окла. " Mobituaries with Mo Rocca "

      
История, продуцирана от Йънг Ким. Редактор: Чад Кардин.

      
Вижте също: 

Град в Пенсилвания, кръстен на Джим Торп, може да резервира тялото на спортист. „ Най-великият спортист в света “ Джим Торп е възобновен като единствен победител в две олимпийски събития от 1912 г.
Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР