Сгушен на границата между Египет и Судан се намира малък

...
Сгушен на границата между Египет и Судан се намира малък
Коментари Харесай

Земята, която никоя държава не иска

Сгушен на границата сред Египет и Судан се намира дребен имот земя, който е в действителност неповторим. Това е една от последните ничии земи на планетата.

Нито една страна не го желае и е елементарно да се разбере за какво. Това трапецовидно парче земя с повърхност 2000 кв. км, наречено Bir Tawil, се намира в един от най-запустелите региони на Северна Африка. Релефът е най-вече песъчлив и скален, без пътища, непрекъснати поданици или естествени запаси.

От тук идва и изказванието, че този район няма да способства с нищо за стопанската система на нито една страна. Но това е единствено половината история, показва Amusing Planet.

В съседство с Bir Tawil е ситуиран различен доста по-голям триъгълник земя - Hala'ib, който също е формиран от пясък и канара, само че граничи с Червено море и по тази причина е по-ценен. Както Египет, по този начин и Судан желаят Hala'ib, само че поради метода, по който е основана границата сред тях, всяка страна може да владее или Bir Tawil, или Hala'ib, само че не и двете.

Което значи, че взимайки Bir Tawil, страната ще би трябвало да се откаже от претенциите си към по-големия и рентабилен Hala'ib, който никоя страна не желае да загуби.

Виж повече тук:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР