Сградите в Стария град на Маракеш, Мароко, обект на световното

...
Сградите в Стария град на Маракеш, Мароко, обект на световното
Коментари Харесай

Смъртоносният трус е поразил Стария град на Маракеш, който е обект на ЮНЕСКО

Сградите в Стария град на Маракеш, Мароко, обект на международното завещание на ЮНЕСКО, са потърпевши след опустошителното земетресение, поразило страната, заяви ДПА, базирайки се на Министерство на културата на Мароко.

Хасан Хернан, районен шеф в министерството за района Маракеш-Сафи, сподели за ДПА, че към този момент разполагат с информация за пропуквания и вреди върху дворци и исторически здания в античния град. Старият град (медина) е прочут с тесните си алеи и е привлекателен център за туристи и търговци. 

В събота уличките в медината бяха покрити с парчета след земетресението от петък, предизвикало гибелта на над две хиляди души в страната. Жители на Маракеш, най-близкият огромен град до епицентъра на труса, споделят, че са почувствали по какъв начин земята се люлее под краката им, когато върху тях почнали да падат парчета. Няколко души са съществено потърпевши в Стария град, сподели един от локалните поданици. Кадри по мароканската телевизия демонстрираха няколко огромни пукнатини върху част от средновековната крепостна стена на града и парчета в основата й. Видеоклипове в обществената мрежа Екс (известна преди като Туитър) демонстрират разрушение на здания, а на един от тях се вижда минарето на античната джамия Кутубия измежду облак от прахуляк.

Хернан сподели, че чиновници от Министерство на просвета координират работата си с локалните управляващи, с цел да се направи цялостна оценка на вредите в града. " Няма да имаме цялостна картина в околните 48 часа, само че това, което е несъмнено до момента, е, че провалите са минимални върху огромните исторически обекти в Стария град ", добави той.

ЮНЕСКО ще помогне на Мароко да направи оценка на вредите, нанесени на културното му завещание от земетресението в петък вечерта, и да приготви възобновяване му, заяви в това време генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле в събота, представена от Българска телеграфна агенция.

В обществената мрежа Екс Азуле написа, че задача на ЮНЕСКО е посетила медината в Маракеш. Медината в Маракеш е учредена през 1070-1072 година и дълго време е " главен политически, стопански и културен център на мюсюлманския Запад, властващ над Северна Африка и Андалусия ". Старият град е обект на международното културно завещание от 1985 г. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР